5 τρόφιμα και φάρμακα που δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί

5 τρόφιμα και φάρμακα που δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί

Ορισμένα τρόφιμα εάν συνδυαστούν με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να αντιστρέψουν τα θετικά αποτελέσματα του φαρμάκου και να προκαλέσουν παρενέργειες.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν επίδραση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα φάρμακα. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου, ενώ άλλα μπορούν να την περιορίσουν. Μερικοί συνδυασμοί φαρμάκων και τροφίμων μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος ή βλάβη στο ήπαρ.

1. Γκρέιπφρουτ και στατίνες

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας («κακή χοληστερόλη») στο αίμα. Περιλαμβάνουν φάρμακα όπως τα Lipitor, Lescol, Lipostat, Crestor και Zocor, σύμφωνα με το British Heart Foundation. Το BHF προειδοποιεί ότι πρέπει να αποφύγετε να καταναλώσετε γκρέιπφρουτ ή τον χυμό του εάν παίρνετε Lipotor ή Zocor, «καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος παρενεργειών». Οι παρενέργειες από τις στατίνες μπορούν να περιλαμβάνουν πόνο στους μύες αλλά και αλλού.

«Εάν πάρετε έναν άλλο τύπο στατίνης, περιορίστε την πρόσληψη χυμού γκρέιπφρουτ σε πολύ μικρές ποσότητες ή φροντίστε να τον αποφύγετε εντελώς», πρόσθεσε το BHF. Ο Shamir Patel, φαρμακοποιός και ιδρυτής του Chemist4u, δήλωσε στο παρελθόν: «Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες που αναστέλλουν το χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να διασπάσει ένα φάρμακο». Το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να ενισχύσει τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση αλλά και ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα και αντιβιοτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των τετρακυκλινών και των κινολονών αντιβιοτικών, ανέφεραν τα ευρήματα της μελέτης. Το ασβέστιο συναντάται με το αντιβιοτικό στην πεπτική οδό, μειώνοντας την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά του.

Για να το αποφύγετε αυτό, είναι καλύτερο να πάρετε αντιβιοτικά λίγες ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Εν τω μεταξύ, ο Shamir είπε ότι πρέπει να είναι κάποιος προσεκτικός όταν τρώει παλαιωμένα τυριά και καπνιστά κρέατα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει αναστολείς οξειδάσης μονοαμίνης για την κατάθλιψη. Εξήγησε ότι τα καπνιστά τρόφιμα περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη.

«Τα φάρμακα αναστολείς μονοαμίνης οξειδάσης, που συνταγογραφούνται για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η χημειοθεραπεία, μειώνουν την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την τυραμίνη», πρόσθεσε ο φαρμακοποιός.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αραιωτικά αίματος

Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη, είναι καλή ιδέα να δώσετε προσοχή στο πόσα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τρώτε. Τα τρόφιμα όπως το σπανάκι, το kale και το μπρόκολο είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι θρόμβοι του αίματος. Ο Shamir δήλωσε: «Το Kale, μαζί με άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι Romaine, μπορούν να αντιστρέψουν τις επιδράσεις του φαρμάκου αραίωσης του αίματος όπως η βαρφαρίνη, αυξάνοντας την πήξη του αίματος».

4. Αλκοόλ και παυσίπονα

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που δεν τα συνδυάζουμε ποτέ με αλκοόλ, όπως τα αντιβιοτικά. Επίσης, μερικά παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τον διαβήτη θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μια σειρά από επιπλοκές όταν αλληλεπιδρούν με το ποτό. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ζάλη, υπνηλία, ηπατική βλάβη και άλλες σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με μία μελέτη. Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην αναμειγνύετε ποτέ αλκοόλ με αντιβιοτικά μετρονιδαζόλης και τερειδαζόλης ή με αντικαταθλιπτικά αναστολείς μονοαμίνης (ΜΑΟΙ).

5. Καφές και αντιψυχωσικά

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ατόμων με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και σοβαρή κατάθλιψη. Αλλά η λήψη χαπιών μαζί με καφεΐνη - με τη μορφή τσαγιού ή καφέ - μπορεί να κάνει το σώμα να απορροφήσει λιγότερο από αυτά τα φάρμακα απ 'ό, τι εάν τα πάρετε με νερό. Εν τω μεταξύ, μελέτη διαπίστωσε ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να αυξήσει τις παρενέργειες ορισμένων αντιψυχωτικών φαρμάκων και ADHD, οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα