Διαβήτης: Τι σημαίνει να είσαι προδιαβητικός και πώς να το διαχειριστείς

Διαβήτης: Τι σημαίνει να είσαι προδιαβητικός και πώς να το διαχειριστείς

Ο διαβήτης έχει γίνει τόσο συνηθισμένος που μπορεί να εκπλαγείτε αν δεν έχετε κάποιον διαβητικό κοντά σας, είτε πρόκειται για τον οικογενειακό σας κύκλο είτε για τους φίλους σας. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος είναι προδιαβητικός; Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα;

Εάν είστε εδώ και διαβάζετε αυτό το άρθρο, είτε είστε ένα περίεργοι να μάθετε περισσότερα, είτε έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει διαγνωστεί με προδιαβήτη. Μπορείτε ακόμη και να είστε προδιαβητικοί εσείς και να θέλετε μερικές απαντήσεις. Όποιος και αν είναι ο λόγος, θα δώσουμε όλες τις απαντήσεις που ψάχνετε. Συνεχίστε λοιπόν την ανάγνωση.

Τι ακριβώς σημαίνει όταν κάποιος είναι προδιαβητικός

Σημαίνει ότι δεν είστε διαβητικοί, αλλά τα επίπεδα σακχάρου σας είναι ακόμα υψηλά και μπορεί να διαγνωστείτε με διαβήτη σύντομα εάν δεν λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Πρέπει να σημειώσετε ότι ένα φυσιολογικό εύρος σακχάρου στο αίμα είναι 70 έως 99 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Εάν είστε προδιαβητικοί, τα επίπεδα σακχάρου σας είναι συνήθως μεταξύ 100 και 125 mg/dL. Σημαίνει ότι δεν είναι πολύ υψηλά για να θεωρηθείτε διαβητικοί και ούτε πολύ χαμηλά για να μην δεν κινδυνεύετε. Μεταφορικά μιλώντας, δεν είστε στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά κάπου πιο κοντά όπου μπορεί να υπάρχει κίνδυνος.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχείτε;

Θα πρέπει να ανησυχείτε , αλλά δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αντιστρέψετε τον προδιαβήτη εάν κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Η εξέταση σακχάρου αίματος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν είστε προδιαβητικοί. Αλλά μπορεί να υπάρχουν σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν προδιαβήτη. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Σκουρόχρωμη μασχάλη και τα πλαϊνά του λαιμού σας 
  • Συχνή ούρηση, κυρίως τη νύχτα 
  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους 
  • Πιο δύσκολη επούλωση των πληγών 

Πρέπει να σημειώσετε ότι αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να μην είναι πάντα εμφανή. Ο προδιαβήτης μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται να υποβάλλεστε σε έλεγχο διαβήτη, ειδικά εάν έχετε κάποιον διαβητικό στην οικογένειά σας.

Πώς λοιπόν προκαλείται ο προδιαβήτης;

Για να κατανοήσετε τι προκαλεί τον προδιαβήτη, πρέπει να γνωρίζετε για την ινσουλίνη και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα σας. Η ορμόνη είναι υπεύθυνη για διάφορες λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα και οι ιστοί χρησιμοποιούν την ενέργεια και διασπούν τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, δεν ανταποκρίνεται σωστά για να εξισορροπήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνοντας τελικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προκαλώντας προδιαβήτη.

Συμβουλές για τον προδιαβήτη

Ενώ ο προδιαβήτης είναι μια αιτία ανησυχίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ακόμα αναστρέψιμος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο προδιαβήτης είναι μια κλήση αφύπνισης. Εάν ακολουθήσετε κάποια βήματα, μπορείτε να τον αντιστρέψετε. Ακολουθούν μερικές αλλαγές που είναι σημαντικό να κάνετε:

  • Να τρώτε υγιεινά. Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή 
  • Πίνετε αρκετό νερό 
  • Ασκηθείτε τακτικά 
  • Πηγαίνετε καθημερινές βόλτες 
  • Κόψτε το κάπνισμα 
  • Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλκοόλ 
  • Διαχειριστείτε το άγχος 

Εάν γνωρίζετε κάποιον ή εάν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, μην πανικοβληθείτε. Αντίθετα, κάντε ό,τι χρειάζεται για να ελέγξετε την υγεία σας. Το να είσαι προδιαβητικός μπορεί να μην σε βάζει στην κόκκινη ζώνη, αλλά σε φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Είναι σημαντικό να κάνετε προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας και να ελέγχετε συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα γίνετε διαβητικοί.

πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα