Τι θα συμβαίνει στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι

Τι θα συμβαίνει στο σώμα σου αν κόψεις το αλάτι

Η σωστή κατανάλωση αλατιού είναι κάτι που μας αφορά όλους. Το αλάτι συνδέεται με πολλά θέματα υγείας και η αύξηση ή η μείωση της κατανάλωσής του, μπορεί να έχει τεράστια επιρροή στον οργανισμό σου.

Για την ακρίβεια, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, κατά ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση, όσο και τα φάρμακα για την υπέρταση. Τα παραπάνω αποδεικνύει σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 213 ενήλικες, 50 έως 75 ετών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων των οποίων η αρτηριακή πίεση θεωρήθηκε φυσιολογική, άλλων που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), οι οποίοι είτε ακολουθούσαν κάποια θεραπεία, είτε όχι.

Αρχικά, οι ερευνητές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, οι οποίοι τήρησαν, για μία εβδομάδα, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι γεύματα, που περιλάμβαναν περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού λιγότερο επιτραπέζιο αλάτι από τη συνήθη δίαιτά τους. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν καταναλώσει δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι για μια εβδομάδα.

Τα ευρήματα της έρευνας, έδειξαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν τη δίαιτα με το λιγότερο αλάτι, είχαν κατά μέσο όρο, μια συστολική αρτηριακή πίεση που ήταν 8 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου, το πρότυπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης) χαμηλότερη από τη συστολική πίεση των ατόμων που ακολούθησαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και 6mmHg χαμηλότερη από τη συνήθη δίαιτά τους.

Η συστολική αρτηριακή πίεση – ο κορυφαίος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης – αντιπροσωπεύει τη δύναμη που παράγεται από την καρδιά όταν χτυπά, ωθώντας το αίμα μέσα από τις αρτηρίες. Κλινικά, σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, μέσω της διατροφικής μείωσης νατρίου, μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια και γρήγορα μέσα σε 1 εβδομάδα.

Τι θέματα υγείας μπορούν να προκύψουν από την αυξημένη κατανάλωση αλατιού;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά αυξάνει επίσης την πιθανότητα να αναπτύξει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως νεφρική νόσο, προβλήματα όρασης, σεξουαλική δυσλειτουργία και νόσο της περιφερικής αρτηρίας. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ – περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι – έχουν υπέρταση ή λαμβάνουν φάρμακα για αυτήν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα