8 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για το AIDS και τον HIV

8 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για το AIDS και τον HIV

Ο ιός HIV ήταν πάντα τυλιγμένος σε παραπληροφόρηση και στίγμα. Και όπως γνωρίζουμε πια, όλα αυτά πιθανότατα συνδέονται με τον φόβο. Με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ρίχνουμε μια ματιά σε 8 κοινούς μύθους που συνδέονται με την HIV λοίμωξη. Γιατί η γνώση είναι δύναμη.

 Τι είναι ο HIV και τι το AIDS;

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Αυτός ο ιός ουσιαστικά επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και δυσκολεύει τον οργανισμό να καταπολεμήσει έναν αυξανόμενο αριθμό σοβαρών ασθενειών ή λοιμώξεων.

Μύθοι για τη μόλυνση από τον ιό HIV
Ένα μεγάλο μέρος του στιγματισμού γύρω από τον HIV, προέρχεται από παραπληροφόρηση ή από ανθρώπους που δεν κατανοούν πλήρως πώς επηρεάζει ο ιός το σώμα. Ό,τι ντρεπόμαστε, το κρύβουμε. Και όταν κρύβουμε πράγματα, τείνουμε να μην τα αντιμετωπίζουμε σωστά.

Μύθος 1: Μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος ζει με HIV κοιτάζοντάς τον
Όχι, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV από την εμφάνισή τους. Δεν μπορείς επίσης να αναγνωρίσεις τους οροθετικούς από τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν άλλα θέματα υγείας.

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife,gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα