Μούδιασμα: Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ποτε θα πάω στον Νευρολόγο;

Μούδιασμα: Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ποτε θα πάω στον Νευρολόγο;

Και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Όταν λέμε μούδιασμα εννοούμε αυτήν την περίεργη αίσθηση σε ένα μέρος του σώματος μας, συνήθως στο δέρμα, που μοιάζει σαν να περπατάνε μυρμηγκάκια ή μας τσιμπάνε μικρές βελόνες. Άλλες φορές είναι η διαφορά στην αίσθηση όταν μας ακουμπάει κάτι σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε ως φυσιολογικό ή σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος. Είναι δηλαδή αυτό που ονομάζουμε υπαισθησία. Και αυτή η υπαισθησία μπορεί να αφορά την αφή, τον πόνο ή και άλλα ήδη αισθητικότητας. Να τα βάλουμε σε μια σειρά;

 Γνωρίζουμε ότι μια από τις αισθήσεις του ανθρώπου είναι αυτό που λέμε η αφή. Δεν είναι μόνο η αφή όμως! Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα με την χρήση εξειδικευμένων υποδοχέων που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο του το σώμα, μέσα στο δέρμα, στις τρίχες, στις αρθρώσεις και τους μυς να αντιλαμβάνεται την αδρή αφή, τον πόνο, την πίεση, το θερμό και το ψυχρό και την θέση των μελών του στον χώρο. Και οι πληροφορίες αυτές από κάθε σημείο του σώματος μεταφέρονται με τα περιφερικά νεύρα προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που τελικά θα γίνουν αντιληπτά. Διαφορετικά ήδη αισθητικότητας μπορεί να μεταφέρονται με διαφορετικά νεύρα. 

  Σκεφτείτε το σώμα σας σαν ένα σπίτι που έχετε εγκαταστήσει συναγερμό. Έχουμε αισθητήρες φωτιάς, κίνησης, ανοίγματος πόρτας, κάμερες κοκ. Και έχουμε καλωδίωση που οδηγεί όλες τις πληροφορίες στον κεντρικό πίνακα. Εάν υπάρξει μία βλάβη, αυτή μπορεί να είναι περιφερικά (δηλαδή στους υποδοχείς, ή στα καλώδια μεταφοράς) ή κεντρικά (δηλαδή στην κεντρική μονάδα). Το καλό είναι ότι όπως και στο σπίτι έτσι και στο σώμα μας γνωρίζουμε ποιο καλώδιο μεταφέρει ποια πληροφορία. Έτσι η λήψη ενός καλού ιστορικού και μία πλήρης νευρολογική κλινική εξέταση μπορεί να μας αποκαλύψει την πιθανή εντόπιση της βλάβης. Την κλινική εξέταση θα συμπληρώσει ο εργαστηριακός έλεγχος που ίσως περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία) ή σε κάποιες περιπτώσεις και ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο.  

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που προκαλούν μουδιάσματα είναι η πίεση κάποιου νεύρου ή ρίζας στα χέρια (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα) ή στον αυχένα και την μέση (σπονδύλωση). Σπανιότερες αιτίες από προβλήματα στα περιφερικά νεύρα είναι οι πολυνευροπάθειες με πιο συχνή αυτή που προκαλείται από τον Σακχαρώδη Διαβήτη. 

 Πιο σημαντική περίπτωση μουδιάσματος που προκαλείται από βλάβη στον εγκέφαλο είναι το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ισχαιμικό ή αιμορραγικό) και καλό είναι περιπτώσεις αιφνίδιας έναρξης μουδιάσματος σε μια πλευρά του σώματος να αντιμετωπίζονται άμεσα σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Άλλες αιτίες είναι οι φλεγμονές και οι εξεργασίες του εγκεφάλου που συνήθως δεν εμφανίζονται τόσο ξαφνικά αλλά πιο σταδιακά. 

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι σπάνιες οι φορές που τα μουδιάσματα αποτελούν ψυχοσωματική εκδήλωση. Κυρίως σε περιπτώσεις έντονου στρες ή κατά την κρίση πανικού το σύμπτωμα αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονο!

  Γενικά τα μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, υπαισθησία, αλγαισθησία, αλλοδυνία και άλλες περίεργες λέξεις που όλες μαζι τις λέμε διαταραχές της αισθητικότητας, μπορεί να τα εκτιμήσει ο νευρολόγος και να σας καθοδηγήσει προς την διάγνωση και αντιμετώπιση τους.

Δημήτρης Ρίκος

.nevrologoslarissa.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα