Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν πίνεις πολύ αλκοόλ

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν πίνεις πολύ αλκοόλ

Όταν ξυπνάς με hangover, ξέρεις ότι εκείνα τα σφηνάκια δεν σου έκαναν και πολύ καλό. Πράγματι, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σώμα σου, από μια μόνο μέρα με πονοκέφαλο.

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από σαφή. Πριν από μερικά χρόνια, οι σωρευτικές επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αποκαλύφθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη σε σχεδόν 600.000 συμμετέχοντες, σε 19 χώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν περίπου 14 έως 25 ποτά την εβδομάδα, είχαν μέση διάρκεια ζωής έως και 2 χρόνια μικρότερη από τα άτομα που έπιναν το πολύ περίπου 7 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Τα ευρήματα, της ίδιας έρευνας αποκάλυψαν επίσης ότι καθώς η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ αυξανόταν, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου από υπέρταση ή αορτικό ανεύρυσμα.

Πόσο αλκοόλ είναι πολύ;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ορίζει ως υπερβολική την κατανάλωση αλκοόλ από 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ή περισσότερα για τους άνδρες. Αντίστοιχα, ως μέτρια κατανάλωση, ορίζονται τα 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Οι  επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ στον οργανισμό σου

Εκτός από το να αφαιρείς χρόνια από τη ζωή σου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει και άλλες σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό σου.

1. Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει το DNA σου
Τόσο η υπερβολική κατανάλωση, όσο και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη γενετική σου σύνθεση και να σε κάνουν να θέλεις ακόμα πιο συχνά και περισσότερο αλκοόλ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι τόσο ισχυρή και επηρεάζει τόσους πολλούς.

2. Αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το στόμα, το λαιμό, το συκώτι και το στήθος. Σχετική μελέτη, σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων, καθώς και καρκίνου του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα