Το «πρωινό άγχος» δεν αποτελεί κάποιον ιατρικό όρο, αλλά αναφέρεται στα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης του στρες», δηλαδή της κορτιζόλης τις πρωινές ώρες.
Μπορεί να το βιώνεις μια περίοδο όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές στη ζωή σου ή τις ημέρες που έχεις πολλά στο κεφάλι σου, με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι συνεχώς σε υπερένταση. Εντάσεις στη δουλειά, άγχος για τις σπουδές ή έγνοιες οικονομικής φύσεως είναι μερικές καταστάσεις που πυροδοτούν το άγχος που αισθάνεσαι καθημερινά, αλλά και όταν ξυπνάς.
Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να μειώσεις αυτά τα συμπτώματα, γιατί όπως και να το κάνουμε το «πρωινό άγχος» μπορεί να σου καταστρέψει ολόκληρη τη μέρα.
Tα συμπτώματα του πρωινού άγχους:
- Αίσθημα αγωνίας
- Ευερεθιστότητα
- Κόπωση
- Σημάδια κρίσης πανικού
- Δυσκολία στη συγκέντρωση
- Προβλήματα ύπνου
- Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
- Πονοκέφαλος
Πώς να περιορίσεις το πρωινό άγχος
Βάλε στη ζωή σου περισσότερη σωματική άσκηση
Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα σε βοήσει σε μεγάλο βαθμό αναφορικά με τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής σου κατάστασης, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου, να μειώσει το στρες, να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σου να διαχειρίζεται το άγχος, να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.
Περιόρισε τις αρνητικές σκέψεις
Αν ξυπνάς με αρνητικές σκέψεις και γενικότερα «αγαπάς» την καταστροφολογία, προσπάθησε να επικεντρωθείς στα θετικά που σου συμβαίνουν καθημερινά. Μπορείς να κρατάς ένα ημερολόγιο δίπλα στο κρεβάτι σου και να σημειώνεις πριν κοιμηθείς όλα όσα σε κάνουν χαρούμενο/η.
Εκλογίκευσε τις αρνητικές σκέψεις
Εκτός από το να σημειώνεις όλα όσα σου προσφέρουν ένα αίσθημα χαράς, μπορείς να σημειώνεις και τις αρνητικές σκέψεις σου, προκειμένου να τις εκλογικεύσεις. Παρατηρώντας εκ των υστέρων ό,τι σε κάνει να ανησυχείς, θα σε βοηθήσει τελικά να το αποδεχτείς.
πηγή: jenny.gr