Οι 6 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας που αποτοξινώνουν το σώμα σας

Οι 6 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας που αποτοξινώνουν το σώμα σας

Τα νεφρά δουλεύουν αδιάκοπα φιλτράροντας το αίμα μας και προστατεύοντας τον οργανισμό μας θέτοντας εκτός αυτού τις τοξίνες. Δείτε με ποιες τροφές θα τα προστατεύσετε.

Τα νεφρά είναι επίσης μέσο για την εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Αρκετές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά.  Μην ανησυχείτε όμως γιατί σας έχουμε τη λίστα των τροφών με τις οποίες θα τα θωρακίσετε.

1. Νερό 

Το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγρά για τον οργανισμό. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν νερό για να μεταφέρουν τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, τα νεφρά χρησιμοποιούν νερό για να φιλτράρουν αυτές τις τοξίνες και μέσω των ούρων τις μεταφέρουν έξω από το σώμα. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Το κάθε άτομο μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις λειτουργίες πίνοντας νερό όποτε νιώθει δίψα και όχι μόνο τότε. Μπορεί επίσης να λαμβάνουν μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νερού από διάφορα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά.

2. Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτελέσουν μια ευεργετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που σημαίνει ότι πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή του. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια φυσική πηγή αυτών των υγιεινών λιπαρών.

Όπως σημειώνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να μειώσουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση. Καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για νεφρική νόσο, η εύρεση φυσικών τρόπων μείωσης της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεφρών.

3. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι παρόμοιες με τις λευκές πατάτες, αλλά η αφθονία τους σε φυτικές ίνες μπορεί να τις κάνει να διασπώνται πιο αργά, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο, που μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα και στη μείωση της επίδρασής του στα νεφρά.

Ωστόσο, καθώς η γλυκοπατάτα είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μπορεί να πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αυτού του λαχανικού προκειμένου να μειώσουν την πρόσληψη καλίου με βάση τις οδηγίες του γιατρού τους.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο, που μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα και στη μείωση της επίδρασής του στα νεφρά.

4. Σκούρα φυλλώδη πράσινα

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και το σέσκουλο, αποτελούν διατροφικά προϊόντα που περιέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων. Πολλά περιέχουν, επίσης, προστατευτικές ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, επομένως ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για άτομα που ακολουθούν δίαιτα με περιορισμό στην πρόληψη καλίου.

5. Μούρα

Η οικογένεια των μούρων, περιλαμβάνει τις φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, τα οποία αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πολλών χρήσιμων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες. Τα μούρα είναι πιθανό να αποτελούν επίσης μια καλύτερη επιλογή σε σχέση άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα για την ικανοποίηση της λαχτάρας μας για γλυκό.

6. Μήλα

Το μήλο είναι ένα υγιεινό σνακ που περιέχει μια σημαντική φυτική ίνα που ονομάζεται πηκτίνη. Η πηκτίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου για νεφρική βλάβη, όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης. Τα μήλα μπορούν επίσης συχνά να ικανοποιήσουν της λαχτάρα μας για γλυκά.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα