Αγκινάρες: 8 σημαντικοί λόγοι για να τις βάλετε στη διατροφή σας

Αγκινάρες: 8 σημαντικοί λόγοι για να τις βάλετε στη διατροφή σας

Όμως, τα οφέλη της αγκινάρας δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Είναι πολύ περισσότερα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Οι αγκινάρες έχουν λίγα λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Παρέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες αγκινάρες έχει μόνο 90 θερμίδες και περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

2. Μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης. Μια μεγάλη ανασκόπηση σε πάνω από 700 άτομα διαπίστωσε ότι η προσθήκη στη διατροφή εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Μια άλλη ανασκόπηση 14 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αγκινάρας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερίνης. Οι αγκινάρες περιέχουν λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει το σχηματισμό χοληστερίνης. Επίσης, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας ενθαρρύνει το σώμα να επεξεργάζεται τη χοληστερίνη πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε χαμηλότερα συνολικά επίπεδα.

3. Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, αρκετές ανασκοπήσεις έχουν βρει ότι το εκχύλισμα αγκινάρας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο επίσης βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

4. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέου ιστού. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών από το συκώτι. Σε μια μελέτη, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μείωσε τη φλεγμονή και τον θάνατο των ηπατικών κυττάρων σε ποντίκια με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.

5. Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι αγκινάρες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, προάγοντας φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό. Σύμφωνα με ορισμένες παλαιότερες μελέτες, το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα δυσπεψίας, όπως φούσκωμα, ναυτία και καούρα.

6. Μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, κράμπες, διάρροια, φούσκωμα, και δυσκοιλιότητα. Σε μια παλαιότερη μελέτη σε άτομα με IBS, η κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 6 εβδομάδες βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, το 96% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το εκχύλισμα εξίσου αποτελεσματικό με άλλες θεραπείες IBS, όπως αντιδιαρροϊκά και καθαρτικά.

7. Συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Οι αγκινάρες και το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι ορισμένες ενώσεις στην αγκινάρα θα μπορούσαν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων σε αρουραίους, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη, το συμπλήρωμα εκχυλίσματος αγκινάρας ενίσχυσε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και βελτίωσε πολλές άλλες πτυχές της μεταβολικής υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερίνης και την περίμετρο της μέσης μετά από 8 εβδομάδες.

8. Μπορούν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες αποκαλύπτουν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μείωσε την ανάπτυξη του καρκίνου. Ορισμένα αντιοξειδωτικά - συμπεριλαμβανομένης της ρουτίνης, της κερκετίνης, της σιλυμαρίνης και του γαλλικού οξέος - στις αγκινάρες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για αυτές τις αντικαρκινικές επιδράσεις. Ωστόσο, παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα