Η μοναξιά είναι επικίνδυνη για την ψυχική και σωματική μας υγεία και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας που την περιγράφει ως «οικουμενική απειλή», συστήνει διεθνή επιτροπή για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπισή της.
Η επιτροπή που θα λειτουργήσει για τρία χρόνια, έρχεται μετά την πανδημία της Covid-19 που «πάγωσε» τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, εντείνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.
«Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή σύνορα» τονίζουν οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί είναι τόσο επιβλαβείς όσο 15 τσιγάρα ημερησίως και μεγαλύτεροι από αυτούς που συνδέονται με την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια.
Για τους ηλικιωμένους, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πλήττει, ωστόσο, και τις ζωές των νέων, αφού σύμφωνα με στοιχεία (τα οποία είναι ενδεχομένως χαμηλότερα από την πραγματική διάσταση του προβλήματος) μεταξύ 5% και 15% των εφήβων βιώνουν αυτό το αίσθημα .
«Για πολύ καιρό η μοναξιά υπήρχε απαρατήρητη, αθέατη και υποεκτιμημένη, οδηγώντας σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Τώρα, έχουμε μια ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό» λένε οι επιστήμονες.
Άλλωστε το υπουργείο του 21ου αιώνα είναι το υπουργείο Μοναξιάς και πρώτη το ίδρυσε το 2018, η Μεγάλη Βρετανία.
Αν νομίζεται ότι το ζήτημα εδώ στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μας αφορά, κάνετε λάθος.
Αύριο Σάββατο (18/11) ο καθηγητής ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας και επιστημονικός υπεύθυνος της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ θα μιλήσει σε συμπόσιο για το θέμα και θα παρουσιάσει ανησυχητικά στοιχεία, που αφορούν στο νησί μας.
Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη, το 35% των εξεταζόμενων ασθενών απο γιατρούς της Μονάδας εμφανίζει κατάθλιψη και η κύρια αιτία της, είναι η μοναξιά.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου , η οποία επίσης μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, ανέφερε ότι ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα και στην Ελλάδα, κυρίως στις γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, που έχουν χάσει τους συζύγους τους.
Όλη η ζωή τους περιστρεφόταν γύρω απο την οικογένεια και όταν τα παιδιά τους κάνουν και εκείνα τις δικές τους οικογένειες και απομακρύνονται απο το σπίτι , βιώνουν έντονα το αίσθημα της απομόνωσης.
«Πρέπει στην Ελλάδα να επινοήσουμε τρόπους μακροχρόνιας φροντίδας, για όλους αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε η κ. Λυμπεράκη.