Βιταμίνη C: Πότε μπορεί να σου προκαλέσει πέτρες στα νεφρά

Βιταμίνη C: Πότε μπορεί να σου προκαλέσει πέτρες στα νεφρά

Σε αναμονή του χειμώνα, πολλοί από εσάς προσπαθείτε να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες προληπτικές ενέργειες για να αποφύγετε τη γρίπη και το κρύωμα, είτε πρόκειται για το συχνότερο πλύσιμο των χεριών, τη λήψη περισσότερων βιταμινών ή την προσθήκη επιπλέον συμπληρωμάτων βιταμίνης C.

Όμως όπως όλα στα ζωή, έτσι και με τη βιταμίνη C δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί θα έχετε δυσμενείς συνέπειες στην υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι όσοι συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης C 1.000 mg/ημέρα ή περισσότερο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Φυσικά η πρόσληψη βιταμίνης C μέσω της διατροφής δεν ενέχει τον ίδιο κίνδυνο.

7 λόγοι για τους οποίους η ζυγαριά μπορεί να σε δείξει παραπάνω

Η συνιστώμενη διατροφική δόση για βιταμίνη C είναι 75 mg/ημέρα για τις γυναίκες και 90 mg/ημέρα για τους άντρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από μια ισορροπημένη διατροφή και το σώμα μας την απορροφά πιο αποτελεσματικά από τα τρόφιμα που τρώμε.

Ωστόσο άτομα που μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ανεπάρκεια βιταμίνης C, όπως καπνιστές, άτομα με σοβαρή εντερική δυσαπορρόφηση ή καχεξία και ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης C και μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C υπό την επίβλεψη γιατρού.

Οι κύριες πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τα πεπόνια, τα ακτινίδια και τις φράουλες. Περίπου το 70% έως 90% της βιταμίνης C απορροφάται σε μέτριες προσλήψεις 30 έως 180 mg/ημέρα. Ωστόσο, σε δόσεις πάνω από 1 g/ημέρα, η απορρόφηση πέφτει σε λιγότερο από 50%. Ενώ η απορροφούμενη, μη μεταβολισμένη βιταμίνη C απεκκρίνεται στα ούρα.

Τι είναι οι πέτρες στους νεφρούς;

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι μια σκληρή εναπόθεση αλάτων και μετάλλων που σχηματίζονται μέσα στους νεφρούς σας. Κανονικά οι νεφροί απομακρύνουν τα απόβλητα και τα υγρά από το αίμα σας μέσων των ούρων. Εάν όμως δεν έχετε αρκετό υγρό στο αίμα σας, τα απόβλητα μπορεί να συσσωρευτούν και να σχηματιστούν πέτρες. Αυτές οι πέτρες μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο ένας κόκκος αλατιού ή να γίνουν τόσο μεγάλες όσο μια μπάλα του γκολφ.

Η πρόσληψη βιταμίνης C, που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, έχει προταθεί ως παράγοντας κινδύνου για τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς, επειδή μπορεί να αυξήσει την απέκκριση οξαλικού στα ούρα, έναν τύπο άλατος ασβεστίου που είναι υπεύθυνος για ορισμένες πέτρες.

Η βιταμίνη C μετατρέπεται εν μέρει σε οξαλικό και απεκκρίνεται στα ούρα, αυξάνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από οξαλικό ασβέστιο.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα