Κάποιες τροφές μπορεί να επιδεινώνουν το άγχος και να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν να τις αποκλείσετε τελείως από τη διατροφή σας, αλλά να αλλάξετε τη σχέση σας με αυτές.
Στην προσπάθεια επίτευξης υγιεινών επιλογών, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν τη σύνδεση μεταξύ τροφής και ψυχικής υγείας και προειδοποιούν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν το στρες.
Η Michelle DiBlasi, ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Tufts στη Βοστώνη, τονίζει την εθιστική φύση ορισμένων τροφίμων, τα οποία προκαλούν μια αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο που είναι παρόμοια με εκείνη της χρήσης ουσιών.
Το λεγόμενο συναισθηματικό φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχική υγεία, ειδικά για εκείνους που παλεύουν με το άγχος. Η DiBlasi σημειώνει ότι η στροφή προς ορισμένα τρόφιμα σε καταστάσεις άγχους, ιδιαίτερα στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, όπως χάμπουργκερ, ανθρακούχα αναψυκτικά και επεξεργασμένα γλυκά μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Η λαχτάρα για αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι ακατανίκητη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον να σταματήσει την κατανάλωση τους μόλις ξεκινήσει.
Τι πρέπει να κάνετε
Η DiBlasi τονίζει ότι είναι κρίσιμο το πρώτο βήμα: όταν ξεκινά η απόκριση το στρες, κάντε μια παύση και ακούστε το σώμα σας. Συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να τρώνε με βάση τα σημάδια του σώματος τους και όχι τα συναισθήματα τους, τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης της πραγματικής πείνας έναντι άλλων συναισθηματικών καταστάσεων, όπως το άγχος ή η πλήξη.
Υπενθυμίζοντας στα άτομα ότι το φαγητό είναι πηγή καυσίμου για καθαρή σκέψη και σωματική δύναμη, η ειδικός στοχεύει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τα συναισθηματικά κίνητρα διατροφής στις φυσιολογικές μας ανάγκες.
Η ειδικός, συνιστά να εντοπίσουμε τις τροφές που πυροδοτούν αυτόν τον μηχανισμό αλλά συμβουλεύει να μην προβούμε στην πλήρη εξάλειψη τους από το διαιτολόγιο μας. Αντίθετα, τονίζει ότι θα πρέπει να προσέχουμε τη σχέση μας με τέτοια τρόφιμα.
Υπενθυμίζοντας στα άτομα ότι το φαγητό είναι πηγή καυσίμου για καθαρή σκέψη και σωματική δύναμη, η ειδικός στοχεύει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τα συναισθηματικά κίνητρα στις φυσιολογικές μας ανάγκες.
Για παράδειγμα, εάν το άγχος σας προκαλεί λαχτάρα για τηγανητές πατάτες, μην υιοθετήσετε αυστηρό εμπάργκο των τηγανιτών από το διαιτολόγιο σας για να αποφευχθεί η αυξημένη λαχτάρα και η πιθανή υπερκατανάλωση.
Μερικές στρατηγικές για προσεκτική διατροφή περιλαμβάνουν το να καθίσετε, να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Η γιατρός ενθαρρύνει τα άτομα να αποφεύγουν να τρώνε μπροστά σε κάποια οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή κινητό) ώστε να ενισχύσουν την επίγνωση τους σχετικά με το τι ακριβώς τρώνε.
Το μήνυμα είναι σαφές: η κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ τροφής και ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν συνειδητές επιλογές για την ψυχική και σωματική υγεία τους.
Πηγή: .oloygeia.gr