Το άγνωστο σημάδι του καρκίνου του στόματος που μπορεί να μπερδέψετε με πονόδοντο

Το άγνωστο σημάδι του καρκίνου του στόματος που μπορεί να μπερδέψετε με πονόδοντο

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος που θα μπορούσαν εύκολα να εκληφθούν ως πόνος στα δόντια ή κάποιο άλλο οδοντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Nigel Carter, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας της Βρετανίας.

Ο καρκίνος του στόματος έχει ποσοστό επιβίωσης 50% εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανίχνευσή του, αλλά η έγκαιρη ανίχνευση σημαίνει ότι είναι πολύ πιο θεραπεύσιμος -με ποσοστά επιβίωσης περίπου 90%. Μιλώντας στο BBC, o Δρ. Carter σημείωσε επίσης ότι ένα τακτικό ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι βασικό μέρος για τον εντοπισμό του καρκίνου του στόματος σε πρώιμο στάδιο.

Παρατηρήθηκε μάλιστα αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του στόματος που διαγνώστηκαν, με αύξηση της τάξης του 12% το 2020/21 σε σχέση με το προηγούμενο συγκρίσιμο έτος.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα και τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με το NHS. Μπορεί επίσης να προκληθεί από το μάσημα καπνού, καθώς και από κάποιους τύπους μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στο στόμα.

Έχει αναφερθεί ότι υψηλότερα επίπεδα λοιμώξεων HPV από στοματικό σεξ και η κατάχρηση αλκοόλ έχουν συνδεθεί με την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του στόματος.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, όπως και η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τακτική άσκηση και κατανάλωση λιγότερων από 14 μονάδων αλκοόλ κάθε εβδομάδα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος

Το Κέντρο Καρκίνου εξηγεί ότι ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα με άλλα προβλήματα, όπως πονόδοντο ή κρυολόγημα. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας ώστε, εάν υπάρχει καρκίνος του στόματος , μπορεί να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου της Βρετανίας, στα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος στα ίδια τα δόντια ή στη γνάθο, ο επίμονος πόνος στο στόμα και μια αίσθηση μουδιάσματος στο στόμα ή τη γλώσσα.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος μπορεί να περιλαμβάνουν: επίμονο στοματικό έλκος που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες, λευκές ή κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα, δυσκολία στην ομιλία, βραχνή φωνή, ένα εξόγκωμα στο στόμα, το χείλος ή το λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και απώλεια βάρους ακούσια.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα