Μπορείς να πεθάνεις από τα γέλια; Τι λένε οι επιστήμονες

Μπορείς να πεθάνεις από τα γέλια; Τι λένε οι επιστήμονες

"Πεθαίνω στα γέλια"! Αν και η έκφραση είναι μια προφανής υπερβολή, υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτήν;

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, είναι πιθανό και έχουν καταγραφεί στο παρελθόν περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με το γέλιο!

Πώς το γέλιο μπορεί να προκαλέσει ντόμινο επιδράσεων στο σώμα

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το γέλιο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Ένα από τα πιο ευάλωτα τέτοια μονοπάτια είναι μέσω της καρδιάς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα ιδιαίτερα έντονο και μακράς διάρκειας γέλιο μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται “συγκοπή από το γέλιο”, μια κατάσταση που προκαλεί την ταχεία πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό πυροδοτεί μια αυξημένη απόκριση από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (το δίκτυο των νεύρων που ρυθμίζει ακούσιες φυσιολογικές διεργασίες) και οδηγεί σε μια προσωρινή πτώση στην ποσότητα του αίματος που ρέει στον εγκέφαλο. Αυτή με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης.

“Όταν γελάτε, κινείτε το στήθος σας πάνω-κάτω, και αυτό αλλάζει την πίεση στη θωρακική κοιλότητα [στήθος] και μπορεί να επηρεάσει αυτό που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των περισσότερων εσωτερικών οργάνων”, λέει ο δρ. Todd Cohen, επικεφαλής καρδιολογίας και διευθυντής καινοτομίας ιατρικών συσκευών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης. “Μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμία, ή –πολύ, πολύ, πολύ σπάνια– να λιποθυμήσετε, ειδικά όταν είναι πολύ υπερβολικό γέλιο”.

Διαβάστε περισσότερα στο: ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα