7 διατροφικοί πειρασμοί που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας

7 διατροφικοί πειρασμοί που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας

Αν θέλετε να είστε υγιείς, είναι σημαντικό να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μας βοηθά να μας προστατευτούμε από λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, παράσιτα και ιούς. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων. Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, ωστόσο, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι διατροφικοί πειρασμοί που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό:

Μερικές από τις τροφές που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σας είναι:

  • Ζάχαρη και γλυκά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Αλκοόλ
  • Τηγανιτά φαγητά και τρανς λιπαρά
  • Τροφές υψηλές σε νάτριο
  • Επεξεργασμένα δημητριακά
  • Καφεΐνη

1. Ζάχαρη και γλυκά

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης επιβραδύνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών που επιχειρούν να προσβάλλουν τον οργανισμό, λένε οι ειδικοί.

2. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά και τεχνητά συντηρητικά που οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονές και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Ο περιορισμός αυτών των τροφών θα το ενισχύσει σημαντικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

3. Αλκοόλ

Αν συνηθίζετε να χαλαρώνετε με μερικά ποτηράκια αλκοόλ κάθε βράδυ μετά τη δουλειά, ήρθε η ώρα να σταματήσετε αυτή την βλαβερή για την άμυνα του οργανισμού σας συνήθεια. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία, οδηγώντας σε λοιμώξεις.  Με άλλα λόγια θα μειώσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τους… εισβολείς.

4. Τηγανητά φαγητά και τα τρανς λιπαρά

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μπορεί να επηρεαστεί από την υπερβολική πρόσληψη τηγανητών τροφίμων που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες και χρόνια φλεγμονή. Καλό θα ήταν να τα περιορίσετε και το ιδανικό να τα αποφεύγετε τελείως, όπως και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.  Παράλληλα, θα πρέπει να περιορίσετε το γρήγορο φαγητό και τα τηγανιτά τρόφιμα επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μπορεί να επηρεαστεί από την υπερβολική πρόσληψη τηγανητών τροφίμων που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες και χρόνια φλεγμονή.

5. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα νατρίου μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να εξασθενήσουν και αυτά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποφύγετε τα πολύ αλμυρά τρόφιμα και στραφείτε σε υποκατάστατα αλατιού.

6. Επεξεργασμένα δημητριακά

Αυτά είναι χαμηλά σε θρεπτικές αξίες και φυτικές ίνες και οδηγούν σε ανισορροπία το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς αποτελεί το σύνολο των φιλικών προς αυτό βακτηρίων που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού.

7. Υπερβολική καφεΐνη

Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο σώμα σας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο, ενώ η έλλειψη ύπνου με τη σειρά της επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό:

Υγιεινή Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά οξέα μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Υγιεινή: Οι καλές συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τη βήχα και το φτάρνισμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων και στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Καλή Υγεία Ύπνου: Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσπαθήστε να τηρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου.

Φυσική Δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της λευκοκυτταρικής δραστηριότητας, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντιμετωπίσει μικροβιακές απειλές.

Μείωση Στρες: Το υπερβολικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, η αναπνοή και η απόσπαση του μυαλού σας για να μειώσετε το στρες.
Οι τροφές που το ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν υποστηριχτεί να έχουν θετική επίδραση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με βάση επιστημονικές έρευνες. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα.

Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων και άλλων στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος.

Καλό είναι να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας ποικίλες πηγές βιταμίνης C, όπως:

  • Πορτοκάλια
  • Λεμόνια
  • Κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές
  • Μανταρίνια
  • Φράουλες
  • Βρώμη
  • Μανγκό

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα