Αβοκάντο: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Αβοκάντο: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Σύμφωνα με τον Δρ. Huynh Tan Vu στο HCMC University of Medicine and Pharmacy Hospital, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, καλίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, και υδατανθράκων. Έτσι, με βάση όλα τα παραπάνω το αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει την όραση, το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, καθώς και να αποτρέψει την οστεοπόρωση και τον καρκίνο.

Ωστόσο, όλα αυτά τα οφέλη δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να φάνε αβοκάντο. Παρακάτω θα βρείτε έξι κατηγορίες ανθρώπων στους οποίους συνιστάται να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση αβοκάντο.

Μητέρες που θηλάζουν

Η κατανάλωση πάρα πολλών αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος για τις μητέρες που θηλάζουν.

Ασθενείς με εντερικά προβλήματα

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία, φούσκωμα και διάρροια σε όσους υποφέρουν από εντερικά προβλήματα. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, στα άτομα με εντερικά προβλήματα προτείνεται να τρώνε μόνο μισό αβοκάντο την ημέρα.

Άτομα αλλεργικά σε κάποια από τις ενώσεις του αβοκάντο
Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκεφάλους ή ασφυξία μετά την κατανάλωση αβοκάντο.

Άτομα με ηπατικά προβλήματα

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα εάν δεν αφομοιωθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για όσους έχουν προβλήματα με το συκώτι να περιορίσουν την κατανάλωση αβοκάντο.

Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων, για παράδειγμα τα αντιπηκτικά ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους όταν συνδυάζονται με αβοκάντο. Το αβοκάντο μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα παρενεργειών για όσους λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης. Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους εάν θέλουν να καταναλώσουν το συγκεκριμένο φρούτο.

Παχύσαρκοι ή άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λίπη, επομένως η υπερβολική κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται στα παχύσαρκα άτομα ή σε εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος να μειώσουν την ποσότητα αβοκάντο στα καθημερινά τους γεύματα.

Πάντως, αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή έχετε πιθανές απορίες σχετικά με την κατανάλωση αβοκάντο, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα