Τα 8 λαχανικά με τις περισσότερες θερμίδες

Τα 8 λαχανικά με τις περισσότερες θερμίδες

Αν είστε χορτοφάγος και παράλληλα προσπαθείτε να αυξήσετε το βάρος και τη μάζα σας, αυτά τα πλούσια σε θερμίδες λαχανικά μπορούν να σας προσφέρουν ότι ζητάτε.

Σε γενικές γραμμές, τα αμυλούχα λαχανικά έχουν πολλές θερμίδες, και ειδικότερα τα λαχανικά με ρίζα.

Πατάτες

Οι λευκές πατάτες είναι αμυλώδεις, ενώ περιέχουν πολλά μέταλλα και βιταμίνες. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C, και έχουν επίσης λίγο σίδηρο στη σύνθεσή τους. Ένα φλιτζάνι πατάτες έχει 120 θερμίδες.

Γλυκοπατάτες

Αποτελούν εναλλακτική επιλογή για όσους δεν επιθυμούν τις λευκές πατάτες. Το πορτοκαλί τους χρώμα αντανακλά την άφθονη βήτα καροτίνη στη σύνθεσή τους. Φροντίστε να τις καταναλώσετε με τη φλούδα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Οι γλυκοπατάτες έχουν λιγότερο κάλιο από τις λευκές πατάτες, αλλά είναι «φορτωμένες» με βιταμίνη Α και παρέχουν ακόμη και ασβέστιο στη διατροφή σας. Ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτες έχει 115 θερμίδες.

Καλαμπόκι

Μπορεί να έχετε ακούσει διάφορα αρνητικά σχόλια για το καλαμπόκι, ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι έχει βιταμίνη C, μαγνήσιο, καροτενοειδή και βιταμίνες Β. Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι έχει 110 θερμίδες.

Αρακάς

Ο αρακάς προσφέρει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης και βιταμίνης C, ενώ περιέχει μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Ένα φλιτζάνι αρακά περιέχει 130 θερμίδες.

Καρότα

Τα καρότα είναι πολύτιμα στη διατροφή μας. Είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι καρότα έχει 55 θερμίδες.

Παστινάκι

Συγγενεύει με τα καρότα, αλλά το παστινάκι προσφέρει σημαντικά περισσότερες θερμίδες ανά φλιτζάνι συγκριτικά με τα καρότα. Το παστινάκι έχει λιγότερες θερμίδες από τις πατάτες, και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το μαγγάνιο είναι μερικά από τα κορυφαία θρεπτικά συστατικά σε αυτό τα λαχανικό. Ένα φλιτζάνι έχει 100 θερμίδες.

Σκόρδο

Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να φάει μεγάλες ποσότητες σκόρδου. Το σκόρδο αυξάνει τη ροή του αίματος και μπορεί να είναι χρήσιμο για διάφορες παθήσεις και ασθένειες. Γενικότερα, προάγει την καλή υγεία. Στο σκόρδο, το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C είναι άφθονα. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο έχει 203 θερμίδες.

Κολοκύθα

Αν και δεν έχει τόσες πολλές θερμίδες όσο τα παραπάνω λαχανικά, ωστόσο τη συμπεριλάβαμε στη συγκεκριμένη λίστα. Το κάλιο και οι βιταμίνες Α και C είναι τα πιο άφθονα θρεπτικά συστατικά στις κολοκύθες, αλλά θα βρείτε και κάποια πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι κομματάκια κολοκύθας έχει 30 θερμίδες.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα