Τρως χωρίς να πεινάς, δεν προσέχεις καθόλου πόσο λιπαρά ή παχυντικά είναι όσα βάζεις στο πιάτο σου ή, αντίθετα, είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου; Αυτές είναι μερικές από τις "κλασικές” συνήθειες που παχαίνουν και δεν σου επιτρέπουν να φτάσεις στο ιδανικό σου βάρος. Δες πώς μπορείς να τις αλλάξεις.
1. Εκτίμησε πόσο πεινάς
Το να αποκτήσεις τη συνήθεια του να αναγνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και τη συναισθηματική πείνα θα σε προειδοποιεί πότε τρως για συναισθηματικούς λόγους και θα σε βοηθήσει να αντισταθείς στις παρορμήσεις. Και μόνο το να ξέρεις πως η λιγούρα σου δεν έχει καμία σχέση με την όρεξή σου θα σε αποτρέψει από την κραιπάλη.
Κάν’ το: Αποφάσισε αν πεινάς πραγματικά, αν λαχταράς ένα συγκεκριμένο είδος τροφής ή αν θέλεις απλώς να φας επειδή δεν νιώθεις καλά ή για άλλους συναισθηματικούς λόγους. Μετά από μερικές εβδομάδες αυτό το είδος σκέψης θα σου έρχεται φυσικά κάθε στιγμή που θα σκέφτεσαι να φας κάτι χωρίς να το έχεις ουσιαστική ανάγκη.
2. Αντικατάστησε τις λιχουδιές σου με πιο υγιεινές
Το κόλπο για να βγεις από τη ζώνη άνεσης –του φαγητού– είναι να αντικαταστήσεις σταδιακά τις υψηλές σε θερμίδες και λίπος διατροφικές σου επιλογές με πιο υγιεινές.
Κάν’ το: Αντί να επιλέξεις ένα κέικ με γέμιση υγρής σοκολάτας και άφθονο βούτυρο φτιάξε μόνη σου ένα εύκολο χορτοφαγικό σοκολατένιο κέικ με αλεύρι ολικής και καστανή ζάχαρη. Γλιτώνεις θερμίδες και είναι πιο θρεπτικό. Συνέχισε να το κάνεις αυτό σιγά σιγά σε όλες σου τις διατροφικές ατασθαλίες και σύντομα θα συσχετίζεις την πιο υγιεινή τροφή με συναισθήματα ευτυχίας.
3. Χρησιμοποίησε το σύστημα φιλίας
Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι τρώνε για συναισθηματικούς λόγους οφείλεται στο ότι δε νιώθουν να τους υποστηρίζουν. Κάποιες φορές οι φίλοι είναι απασχολημένοι. Το φαγητό, αντίθετα, είναι πάντα διαθέσιμο και μπορείς πάντα να υπολογίζεις στην ωραία γεύση του.
Κάν’ το: Επικεντρώσου στη βελτίωση των σχέσεών σου και δε θα χρειάζεσαι το φαγητό για να ανέβει η διάθεσή σου. Προσπάθησε να αυξήσεις τον αριθμό των επαφών που έχεις. Με το διαδίκτυο πλέον μπορείς να είσαι σε ομάδες ατόμων που προσπαθούν το ίδιο με σένα ή να ακολουθείς σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικών επιστημόνων διατροφής, οι οποίοι μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι με τις αναρτήσεις τους, που αφορούν από διατροφικά tips μέχρι και light συνταγές.
4. Προγραμμάτισε εκ νέου
Έχεις συνηθίσει να τρως όταν είσαι στενοχωρημένη, αλλά μπορείς να προγραμματίσεις εκ νέου τον εγκέφαλό σου ώστε να νιώθει απόλαυση και με άλλα πράγματα πέρα από το φαγητό.
Κάν’ το: Μην περιμένεις μέχρι να σε πιάσει λιγούρα για να δοκιμάσεις μια καινούργια τακτική·– αυτό θα ήταν σαν να μαθαίνεις να κολυμπάς στα βαθιά. Κάνε μια λίστα όλων των υγιεινών πραγμάτων που σου ανεβάζουν τη διάθεση μετά τη δουλειά, όπως η βόλτα με το σκύλο σου, ένα αφρόλουτρο, η γιόγκα ή η παρακολούθηση μια κωμωδίας στο ίντερνετ. Απόκτησε τη συνήθεια να τα κάνεις όλα αυτά τις καλές ημέρες, έτσι ώστε όταν σε πιάνει άγχος, να στρέφεσαι αυτόματα σε αυτά αντί για τις λιχουδιές που κρύβεις στο ντουλάπι σου.
5. Σκέψου μακροπρόθεσμα
Τη στιγμή που θα θέλεις να πέσεις με τα μούτρα σε αυτή τη μεγάλη σοκολάτα, σκέψου αν αξίζει να νιώσεις άσχημα αργότερα. Θέλεις να τη απολαύσεις, αλλά θέλεις επίσης και να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, και οι περισσότερες κραιπάλες στο τέλος δεν έχουν τόσο ωραία γεύση όσο θα θέλαμε.
Κάν’ το: Ίσως να χρειαστείς μια άλλου είδους υπενθύμιση που να σε συγκρατεί. Βάλε έναν στόχο όπως να αγοράσεις ένα καινούριο ρούχο ή ένα άλλο προσωπικό αντικείμενο. Όταν λαχταράς μια λιχουδιά, αποφάσισε αν θέλεις να βάλεις τελικά τα 5 ή ίσως και παραπάνω ευρώ που θα ξόδευες στην άκρη. Είναι απίστευτο κίνητρο να ξέρεις ότι οδεύεις προς μια καλύτερη ανταμοιβή ενώ παράλληλα γλιτώνεις περιττές θερμίδες, κιλά και αισθάνεσαι και πιο υγιής.
6. Μην είσαι σκληρή με τον εαυτό σου
Εάν τελικά φας και δεύτερο κομμάτι κέικ, δεν είναι λόγος για να συνεχίσεις τις κραιπάλες. Η σκέψη ότι είσαι αδύναμη σε κάνει να νιώθεις χειρότερα, πράγμα που με τη σειρά σου σε κάνει να αναζητάς περισσότερη τροφή και έτσι μπαίνεις στον φαύλο κύκλο.
Κάν’ το: Σκέψου μπροστά: ένα μόνο παραστράτημα δε θα σου προσθέσει 5 κιλά. Και μην αφήνεις ένα λάθος να γίνεται δικαιολογία για να συνεχίσεις να τρως άσχημα και την υπόλοιπη μέρα. Όταν κάτι δεν πήγε καλά και έφαγες κάτι παραπάνω αυτομάτως ξέχνα το και συνέχισε την υπόλοιπη μέρα όπως πρέπει.