Σοκολάτες: 48 προϊόντα περιέχουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα - Τι πρέπει να ξέρετε

Σοκολάτες: 48 προϊόντα περιέχουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα - Τι πρέπει να ξέρετε

Μια νέα αναφορά υποδηλώνει ότι ο μόλυβδος και το κάδμιο μπορεί να βρίσκονται σε μερικές από τις αγαπημένες σοκολάτες, μείγματα μπράουνι και πολλά άλλα προϊόντα.

Η έκθεση, που πρόσφατα στο Consumer Reports, βρήκε βαρέα μέταλλα —όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο— σε μπάρες σοκολάτας, μείγμα brownie και ζεστό κακάο μεγάλων εταιρειών. Τα βαρέα μέταλλα ανιχνεύθηκαν και στα 48 προϊόντα που εξετάστηκαν στην έκθεση.

Η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων της Αμερικής (NCA), πάντως, αντιτείνει ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση. «Η σοκολάτα και το κακάο είναι ασφαλή για κατανάλωση και μπορούν να τα απολαύσουμε ως λιχουδιές όπως κάνουμε εδώ και αιώνες», λέει ο Christopher Gindlesperger, εκπρόσωπος της NCA στο TODAY και πρόσθεσε:

«Η ασφάλεια των τροφίμων και η ποιότητα των προϊόντων παραμένουν οι υψηλότερες προτεραιότητές μας και παραμένουμε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια και την και κοινωνική υπευθυνότητα».

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των δοκιμών

Το κάδμιο είναι ένας παράγοντας που προκαλεί καρκίνο, λένε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), και η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο και εύθραυστα οστά. Η έκθεση στον μόλυβδο από την άλλη μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, λέει το CDC.

Σε αυτή τη μελέτη, ο μόλυβδος και το κάδμιο βρέθηκαν σε στερεό κακάο, το οποίο υπάρχει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στη μαύρη σοκολάτα από ότι στη σοκολάτα γάλακτος. Τα βαρέα μέταλλα μπορεί να εισέλθουν στο φυτό κακάο μέσω μολυσμένου εδάφους ή ως σκόνη, ενώ οι κόκκοι υποβάλλονται σε επεξεργασία σε εξωτερικούς χώρους μετά τη συγκομιδή τους, εξηγεί η έκθεση.

Το Consumer Reports εξέτασε τα επίπεδα μολύβδου, καδμίου, αρσενικού και υδραργύρου σε τρία δείγματα από 48 προϊόντα σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων μπάρες, μείγματα κέικ και μπράουνι και μείγματα ζεστού κακάο.

Η ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων από τα τρία δείγματα και μέτρησε αυτά τα αποτελέσματα σε σχέση με τα πρότυπα που ορίζονται στα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα της Καλιφόρνια (MADL) για βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα.

Από τα 48 προϊόντα που δοκιμάστηκαν, το Consumer Reports διαπίστωσε ότι όλα είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα μολύβδου και καδμίου. Και 16 έδειξαν επίπεδα καδμίου ή μολύβδου σε μία μόνο μερίδα του προϊόντος που ξεπέρασαν το επίπεδο ανησυχίας του Consumer Reports. Ωστόσο, κανένα από τα προϊόντα που εξέτασε ο οργανισμός δεν ενέχει κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό ή υδράργυρο.

«Ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου τείνουν να λένε ότι τα προϊόντα τους δεν υπερβαίνουν ορισμένα επίπεδα, προφανώς οι δοκιμές μας δείχνουν κάτι διαφορετικό», λέει ο Δρ. James Rogers, διευθυντής και αναπληρωτής επικεφαλής δοκιμών ασφάλειας προϊόντων στο Consumer Reports.

Συχνότερα τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στις σοκολάτες

Τα υψηλά επίπεδα μολύβδου που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα σοκολάτας εξέπληξαν ιδιαίτερα την Judit Marsillach, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα περιβαλλοντικών και επαγγελματικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Τα επίπεδα καδμίου, αν και ήταν επίσης ανησυχητικά, δεν ήταν τόσο συχνά πάνω από το επίπεδο ανησυχίας όσο τα επίπεδα μολύβδου, λέει η ίδια, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση.

«Εάν το φυτό απορροφά κάδμιο, τότε το κάδμιο θα ήταν πιο πιθανό να βρεθεί γενικά σε υψηλότερα επίπεδα από τον μόλυβδο», σημειώνει. Αλλά μόνο δύο προϊόντα, και εν προκειμένω δύο μπάρες μαύρης σοκολάτας, ήταν πάνω από το 100% των επιπέδων του Consumer Reports. Εν τω μεταξύ, 15 προϊόντα της μελέτης είχαν υψηλά επίπεδα μολύβδου.

«Ενώ η διατροφή μας είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκτεθούμε σε βαρέα μέταλλα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αυτά τα επίπεδα είναι ανησυχητικά», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα