Το βάρος γέννησης του μωρού σχετίζεται με την ευφυία του – Ποιο δείχνει υψηλότερο IQ

Το βάρος γέννησης του μωρού σχετίζεται με την ευφυία του – Ποιο δείχνει υψηλότερο IQ

Νέα έρευνα εξετάζει τον αντίκτυπο που έχει το βάρος γέννησης ενός μωρού στη γνωστική απόδοση και διαπιστώνει ότι ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο βάρος είναι καλό για το IQ, μπορεί να απαιτείται μια πιο λεπτή προσέγγιση στην ανάπτυξη.

Οι γονείς και οι γιατροί ανησυχούν για την προωρότητα στα μωρά. Ο φόβος έγκειται στο γεγονός ότι εάν το μωρό γεννηθεί πριν από την ολοκλήρωση της κύησης, δηλαδή τις 40 εβδομάδες, τα όργανά του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν είναι πλήρως προετοιμασμένα για επιβίωση μακριά από την κοιλιά της μητέρας και το μωρό μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη.

Γνωρίζουμε ότι ένας συνδυασμός του βάρους και του πόσο νωρίς γεννιέται ένα μωρό επηρεάζει τη μεταγενέστερη πνευματική του ικανότητα. Αυτή η μελέτη διερευνά κατά πόσο το σχετικό βάρος γέννησης (βάρος σε συνδυασμό με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης της μεταγενέστερης γνωστικής απόδοσης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα μωρά των οποίων το βάρος γέννησης είναι πολύ χαμηλό έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια αναπτυξιακά προβλήματα σε σχετικές μετρήσεις στην ηλικία των πέντε ετών.

Η μελέτη, με επικεφαλής το γερμανικό Πανεπιστήμιο Bielefeld και το Πανεπιστήμιο Warwick, συνδύασε δεδομένα από 30.000 παιδιά από όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά, οι ερευνητές χρησιμοποιούν το δέκατο εκατοστημόριο ως πιθανό παράγοντα κινδύνου που επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Τι σημαίνει λοιπόν το εκατοστημόριο;

Συγκρίνει το βάρος ενός μωρού με αυτό άλλων μωρών ίδιου φύλου, βάρους και ηλικίας. Έτσι, εάν ένα μωρό βρίσκεται στο ενενηκοστό εκατοστημόριο σημαίνει ότι το 90% των μωρών ζυγίζει λιγότερο από αυτό. Εάν ένα μωρό βρίσκεται στο δέκατο εκατοστημόριο βάρους, μόνο το 10% των μωρών της ίδιας ηλικίας ζυγίζουν λιγότερο και το 90% ζυγίζουν περισσότερο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Robert Eves λέει ότι το δέκατο εκατοστημόριο είναι ένα αμφισβητήσιμο σημείο και η σύνδεση μεταξύ του βάρους γέννησης και της γνωστικής ανάπτυξης είναι πιο σταδιακή. Οι επιστήμονες ήθελαν επίσης να δουν αν το πολύ υψηλό βάρος γέννησης συνδεόταν με άλλα προβλήματα.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η χρήση μόνο του δέκατου εκατοστημόριου απλοποιεί υπερβολικά τα πράγματα. Η αύξηση των εκατοστημορίων βάρους γέννησης συνδέεται με την αύξηση των γνωστικών βαθμολογιών, από το πρώτο εκατοστημόριο έως το 69ο εκατοστημόριο και στη συνέχεια μειώνεται.

Επομένως, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία γνωστική διαφορά μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν στο 69ο, 79ο ή 89ο εκατοστημόριο.

Ο Δρ. Eves πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, βρίσκουμε ότι η εκτιμώμενη γνωστική απόδοση ενός βρέφους που γεννήθηκε στις 30 εβδομάδες κύησης και στο 69ο εκατοστημόριο βάρους γέννησης είναι παρόμοια με εκείνη ενός βρέφους που γεννήθηκε στις 35 εβδομάδες κύησης και στο 2ο εκατοστημόριο βάρους γέννησης. Έτσι, μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση μπορεί να είναι επωφελής».

Τονίζει επίσης ότι ενώ το σχετικό βάρος γέννησης και η ηλικία κύησης μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η σχέση γονέα-παιδιού, που βοηθούν στη διαμόρφωση της ανάπτυξης του παιδιού.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα