Κύμινο: Βοηθάει στην αρθρίτιδα, το σάκχαρο και την πίεση - Η αντικαρκινική του δράση

Κύμινο: Βοηθάει στην αρθρίτιδα, το σάκχαρο και την πίεση - Η αντικαρκινική του δράση

Αυτό το μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Cuminum cyminum. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο και χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες, συμπεριλαμβανομένης της μεξικάνικης, της ινδικής και της αραβικής.

Ως μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Η πρώτη αναφορά είναι στην Ινδία, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αναφορές σε αρχαιολογικούς χώρους των αρχαίων Αιγυπτίων, οπού χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα αλλά και ως συντηρητικό στην ταρίχευση. Αργότερα, καλλιεργήθηκε στο Ιράν και στην περιοχή της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στα φαγητά τους.

Ποιο είναι αυτό το μπαχαρικό με τα πολλά οφέλη;

Κύμινο και διατροφική αξία

Οι σπόροι κύμινου είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου και χαλκού. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β6 και φυλλικό οξύ.

Οφέλη για την υγεία

Το κύμινο έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Το κύμινο περιέχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η θυμοκινόνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, το διαβήτη και ο καρκίνος.

Αντιοξειδωτική δράση

Το κύμινο περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η ουσία θύμος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Βελτίωση της πέψης

Το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης αυξάνοντας την παραγωγή χολικών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την πέψη των λιπών.

Απώλεια βάρους

Το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και μειώνοντας την όρεξη.

Άλλες πιθανές δράσεις

Το κύμινο έχει επίσης μελετηθεί για πιθανές δράσεις όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πώς να καταναλώσετε το κύμινο

Το κύμινο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι:

Στα φαγητά: Το κύμινο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, σαλάτες, ρύζι, κοτόπουλο, χοιρινό και ψάρι.

Ως ρόφημα: Το κύμινο μπορεί να γίνει ρόφημα ανακατεύοντάς το με νερό, γάλα ή χυμό φρούτων.

Ως συμπλήρωμα διατροφής: Το κύμινο διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες ή σκόνη.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα κύμινου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα