Πώς να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία όταν συμβαίνουν μόνο άσχημα στον κόσμο

Πώς να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία όταν συμβαίνουν μόνο άσχημα στον κόσμο

Πώς να παραμείνεις ενημερωμένος πολίτης του κόσμου, χωρίς να σε παίρνει από κάτω

Τελευταία, το ίντερνετ δεν είναι και το πιο ευχάριστο μέρος. Παντού γύρω μας συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα – από την εκλογή ομοφοβικών Δημάρχων, μέχρι δύο πολέμους. Από τη στιγμή που θα ξεκλειδώσεις το κινητό σου και θα μπεις στα σόσιαλ, θα βομβαρδιστείς από ειδήσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις αβοήθητος κι ανήμπορος να βοηθήσεις εσύ τους άλλους.

Το να πάψεις να ενημερώνεσαι, δεν είναι λύση. Δεν θα κερδίσεις τίποτα, ζώντας στη δική σου, ροζ φούσκα όπου όλα είναι ρόδινα – απλώς θα έχεις μία δική σου εικόνα της πραγματικότητας. Κι όσο κι αν το TikTok σου λέει να παραμείνεις delulu, ξέρεις μέσα σου ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις. Τι θα γίνει, λοιπόν, για να μη βυθιστείς σε μία ψηφιακή μαύρη τρύπα;

Μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου, χωρίς να αγνοείς αυτά που γίνονται στον κόσμο. Παρακάτω, θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να αποστασιοποιηθείς από τα γεγονότα, ενώ θα παραμείνεις ενημερωμένος πολίτης του κόσμου.

Πάρε χρόνο και αναγνώρισε τι ακριβώς αισθάνεσαι

Όσο μακριά σου κι αν συμβαίνει, η τραγωδία, είναι τραγωδία. «Επίτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει τα συναισθήματα. Είναι φυσιολογικά», δήλωσε στο Popsugar η ψυχολόγος Άσλεϊ Όλιβιν. «Είναι αναμενόμενο να αισθανθούμε θλίψη, όταν μαθαίνουμε για θλιβερά γεγονότα. Πάρε χρόνο να επεξεργαστείς κάθε συναίσθημα που θα έρθει». Μην τα κρατάς όλα μέσα σου, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να στρεσαριστείς περισσότερο.

Πρόσεξε από πού ενημερώνεσαι

Η αρχική σου σελίδα είναι γεμάτη ειδησεογραφικά σάιτ που καλύπτουν τα ίδια γεγονότα. Διάλεξε εκείνα που κρατούν την πιο ουδέτερη στάση και είναι πιστοποιημένα – προτίμησε ακόμη και διεθνή μέσα, αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Και δείξε τεράστια προσοχή στην παραπληροφόρηση των σόσιαλ μίντια – είναι παντού. Προσπάθησε να διασταυρώνεις τις ειδήσεις που διαβάζεις.

Δώσε στον εαυτό σου συγκεκριμένο χρονικό όριο, όταν διαβάζεις ειδήσεις

Εφόσον βλέπεις ότι είναι ψυχοφθόρο για σένα, προσπάθησε να μην αφιερώνεις όλον σου τον χρόνο στην ενημέρωση. Βάλε χρονικό όριο από την αρχή και πριν μπεις σε ένα σάιτ ή πριν ανοίξεις τηλεόραση, βεβαιώσου ότι είσαι σε καλή ψυχική κατάσταση. Αν ήδη αισθάνεσαι θυμό ή θλίψη, άσε για αργότερα την ενημέρωσή σου. Σίγουρα θα υπάρξει καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα.

Μίλα

Να μιλάς. Είτε σε φίλους, είτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, να έχεις κάποιον να μοιράζεσαι το βάρος. Ίσως το μόνο που χρειάζεσαι, είναι κάποιος να σε ακούσει. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεις μόνος τις δυσκολίες, και καλό είναι να ξέρεις πως δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Ένας ψυχολόγος θα σε συμβουλεύσει για το πώς θα διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, ενώ οι άνθρωποί σου θα σου δώσουν την κατανόηση που χρειάζεσαι.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα