Αυτοί οι σπόροι κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά - Ρίχνουν και το σάκχαρο

Αυτοί οι σπόροι κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά - Ρίχνουν και το σάκχαρο

Αυτοί οι σπόροι, με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, μπορούν να σας προστατέψουν από διάφορα προβλήματα υγείας. Ανακαλύψτε τα οφέλη τους.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη υγείας που έχουν ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, διατηρούν την καλή υγεία των οστών και της καρδιάς.

Εντάξτε τους στη διατροφή σας και πάρτε όλα τα οφέλη που προσφέρουν!\

Ο κολοκυθόσπορος ή αλλιώς πασατέμπο βρίσκεται στο κέντρο του καρπού της κολοκύθας. Όταν οι σπόροι αφαιρεθούν από τη σάρκα της, μπορούν να ξεπλυθούν και να καβουρδιστούν, για να δημιουργήσουν ένα νόστιμο, τραγανό και υγιεινό σνακ. Ποια είναι τα 7 οφέλη για την υγεία:

  • Συμβάλλουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα
  • Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς
  • Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά
  • Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
  • Ωφελούν την υγεία της ουροδόχου κύστης
  • Μειώνουν την αϋπνία
  • Βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών

1. Συμβάλλουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα
Μια μελέτη που διερεύνησε τα οφέλη του κολοκυθόσπορου συγκρίνοντας τον με τον λιναρόσπορο διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι χρήσιμοι στην πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Οι υπογλυκαιμικές ιδιότητες αυτών των σπόρων μπορεί να βοηθήσουν όσους πάσχουν από διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς
Οι κολοκυθόσποροι είναι μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών, περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η κατανάλωση τους, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ALA, μπορεί κάλλιστα να είναι ευεργετική για την καρδιά και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μελέτη του 2011 διαπίστωσε επίσης ότι το έλαιο κολοκυθόσπορου βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, όντας χρήσιμη πηγή μαγνησίου, οι κολοκυθόσποροι μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το ρόλο που παίζει το μαγνήσιο σε αυτόν τον τομέα.

3. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά
Οι κολοκυθόσποροι είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη των «ελεύθερων ριζών» που ευθύνονται για την κυτταρική βλάβη. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κολοκυθόσποροι συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσουν και στην προστασία των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

4. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν στοιχεία ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του κινδύνου για καρκίνο. Οι κολοκυθόσποροι έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

5. Ωφελούν την υγεία της ουροδόχου κύστης
Μελέτες έχουν βρει ότι το έλαιο κολοκυθόσπορου, μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

6. Μειώνουν την αϋπνία
Οι κολοκυθόσποροι είναι μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που βοηθά στον ύπνο στην ποιότητά του. Ο ψευδάργυρος που περιέχουν οι κολοκυθόσποροι, μπορεί να συμβάλει στην μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, η οποία μετέπειτα μετατρέπεται σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνου. Τέλος, οι κολοκυθόσποροι είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο έχει επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

7. Βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών
Οι κολοκυθόσποροι είναι μια καλή πηγή πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση κολοκυθόσπορων, πλούσιων σε μαγνήσιο, θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Είναι οι κολοκυθόσποροι ασφαλείς για όλους;

Οι κολοκυθόσποροι αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους, με την αλλεργία να είναι σπάνια. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για αλλεργίες στους σπόρους, ελέγξτε το με τον γιατρό σας.

πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα