Ιωάννα Α. Θεοφανίδου: Γαστρεντερικοί κίνδυνοι από τα στάσιμα νερά

Ιωάννα Α. Θεοφανίδου: Γαστρεντερικοί κίνδυνοι από τα στάσιμα νερά

Τραγωδία ή εκδίκηση της φύσης; Ο κάμπος της Λάρισας έγινε απέραντη λίμνη με φερτά υλικά! Δέντρα, πέτρες και κάποτε ζωντανοί οργανισμοί (ζώα, άνθρωποι) κάτω από τα νερά. Και στην επιφάνειά τους όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα).

Δεύτερη βδομάδα τώρα και οι πρώτες γαστρεντερίτιδες στου πληγέντες συνανθρώπους μας άρχισαν να εμφανίζονται. Έμετοι, διάρροιες κοιλιακός πόνος, πυρετός. Συμπτώματα που όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε για να βάλουμε τον εαυτό μας ή συγγενή μας σε ξεκούραση και δίαιτα. Όμως αυτά τα μέτρα ισχύουν για τις εποχιακές ιογενείς ιώσεις. Και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά.

Φυσικά είναι το λιγότερο κακό που απειλεί τις βυθισμένες στο νερό περιοχές.

Μικρόβια, παράσιτα, ιοί και χημικά προϊόντα είναι οι σοβαρότερες απειλές. Πολλά από αυτά υπάρχουν ήδη στο χώμα άλλα παράγονται από την σήψη των έμβιων όντων. Τα στάσιμα νερά η ζέστη και η υγρασία είναι ιδανικές συνθήκες, ανάπτυξης για μικροβιακούς οργανισμούς. Η πρώτη επαφή εκδηλώνεται με τα γνωστά συμπτώματα όμως η παραμονή στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα από άλλα συστήματα του οργανισμού. Οι επιπλοκές τους εκτός από μόνιμη βλάβη του γαστρεντερικού αφορούν το ήπαρ, το σπλήνα , τα νεφρά, την καρδιά τους πνεύμονες , μονό ή σε συνδυασμό. Βλάβες όπως ηπατίτιδα (ίκτερος) προσβολή των χοληφόρων, αποστήματα, μυοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες, νεφρική
ανεπάρκεια.

Είναι γνωστά τα παθογόνα που προσβάλλουν τον άνθρωπο από μολυσμένο νερό και τροφή από επιδημιολογικές μελέτες άλλων χωρών. Γνωστό επίσης ότι είναι συχνότερα σε άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας. Μέχρι πρόσφατα «σπάνια» μικρόβια και παράσιτα συναντούσε κανείς σε μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές που δέχονται ασθενείς από ξένες χώρες και δη αναπτυσσόμενες. Παράσιτα όπως λάμβια, η αμοιβάδα , το κρυπτοσπορίδιο. Μικρόβια όπως, η σιγκέλλα το καμπυλοβακτηριδιο ηλιστέρια, η υερσίνια λιγότερο σπάνια όπως η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο, η βρουκέλλα... Ιοί και κυρίως της ηπατίτιδας Α που έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα λόγω του εμβολιασμού. Πολλά από αυτά τα παθογόνα δεν έχουν καν διαθέσιμα φάρμακα στην Ελλάδα λόγω σπανιότητας.

Φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα περιέχουν μέταλλα και δημιουργούν χημικές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία σε συνεχιζόμενη έκθεση (συνεχή πόση μολυσμένου νερού). Από απλές αλλεργικές αντιδράσεις,
γαστρεντερικές διαταραχές ως και προσβολή του ήπατος, σπλήνα κ.α.

Σημαντική είναι η λήψη μέτρων:

1) Χρήση ασφαλούς νερού είναι η μόνη λύση. Και αυτό αφορά την πλύση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, το μαγείρεμα την προσωπική υγιεινή ιδίως το πλύσιμο των δοντιών (που δημιουργεί μικρές αιμορραγίες). Ο βρασμός ή χρήση φίλτρων δεν είναι πάντα αποτελεσματικός.
2) Χρήση γαλότσας και αδιάβροχων ρούχων και γαντιών κατά την είσοδο σε στάσιμα νερά είναι απαραίτητος, εφόσον δεν γίνεται διαφορετικά.
Πολλοί μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν από μικρές πληγές στο δέρμα.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι έγκαιρη η απομάκρυνση μολυσμένων νεκρών ζώων και γρήγορη υποχώρηση των νερών για να παραμείνουμε στην πρόληψη. Σίγουρα η αυξημένη εγρήγορση των υγειονομικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την
πληροφόρηση από τα ΜΜΕ μετράει στην γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία.

πηγή: ieidiseis.gr

Προσοχή, ηρεμία και δύναμη στους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Με την ευχή να είναι η τελευταία τους δοκιμασία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα