Ψυχοθεραπεία: Πέντε περιπτώσεις που χρειάζεται να τη σταματήσεις - Μάθε πώς να το κάνεις

Ψυχοθεραπεία: Πέντε περιπτώσεις που χρειάζεται να τη σταματήσεις - Μάθε πώς να το κάνεις

Όπως τα πάντα, έτσι και η ψυχοθεραπεία, δεν είναι φτιαγμένη για να διαρκεί για πάντα. Συνήθως όταν ξεκινάς την ψυχοθεραπεία έχεις ένα συγκεκριμένο αίτημα. Είτε θες να ξεπεράσεις κάποιο πένθος, κάποια δύσκολη φάση στη ζωή σου, να απαλύνεις ένα χαρακτηριστικό σου που σε δυσκολεύει, να βελτιώσεις τη σχέση σου με συγκεκριμένα άτομα. Και πολύ συχνά μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο σου αίτημα, έχεις φέρει ένα ακόμα.

Έτσι πολλές φορές η ψυχοθεραπεία μοιάζει με μια ατέρμονη διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως να είναι. Γιατί, τελικά, ο απώτατος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι, με αφορμή το αίτημα, να μάθεις τους τρόπους να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου και τις προκλήσεις της ζωής και να παρατηρήσεις μια γενική βελτίωση σε αυτή. Αν λοιπόν, για τον οποιονδήποτε λόγο, νιώθεις πως δεν είσαι σε καλό δρόμο, είναι κι αυτός ένας καλό λόγος να κλείσεις αυτόν τον κύκλο. Διάβασε παρακάτω τους πιο συχνούς λόγους να σταματήσεις την ψυχοθεραπεία, αν πράγματι θα πρέπει να το κάνεις αλλά και πώς.

1. Έχεις ολοκληρώσει το αίτημά σου
Όπως είπαμε ήδη, όταν το αίτημά σου έχει απαντηθεί και λυθεί, τότε είναι μια καλή στιγμή να κλείσεις την ψυχοθεραπεία σου, αν δεν θες να συνεχίσεις με κάποιο άλλο. Συζήτησε με τον ψυχοθεραπευτή σου σχετικά με την πορεία του αιτήματος και ίσως εκείνος να είναι αυτός που θα σε παροτρύνει να ολοκληρώσεις αυτόν τον κύκλο.

2. Χρειάζεσαι ένα διάλειμμα
Πολλές φορές η ζωή γίνεται πιο απαιτητική απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Αν λοιπόν διανύεις μια περίοδο που δεν μπορείς να είσαι αποδοτική ή συνεπής στα ραντεβού σου, ίσως είναι προτιμότερο να κάνεις ένα διάλειμμα από την ψυχοθεραπεία σου. Και πάλι, ο τρόπος να το κάνεις είναι να συζητήσεις ανοιχτά τους λόγους με τον ψυχοθεραπευτή σου κι ίσως να θέσετε από κοινού το διάστημα της διακοπής.

3. Νιώθεις πως δεν σημειώνεις πρόοδο
Αυτός ο λόγος είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο. Σε γενικές γραμμές, χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την πορεία της ενώ οι περισσότεροι χρειάζονται έναν χρόνο ψυχοθεραπείας το λιγότερο, πριν να μπορέσουμε να ισχυριστούμε πως έχει ολοκληρωθεί το οποιοδήποτε αίτημα. Για πολλούς όμως οι πρώτοι πολλοί μήνες ίσως να κυλήσουν με μεγάλη δυσκολία στη σύνδεση και την επικοινωνία κι έτσι αυτό το διάστημα παρατείνεται. Άλλοι, δε, θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη για τον ίδιο τους το εαυτό και δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν την εξέλιξη τους. Αν νιώθεις πως δεν σημειώνεις πρόοδο, μίλησε με τον ψυχοθεραπευτή σου ώστε να το διερευνήσετε μαζί και να δείτε αν πράγματι η θεραπεία δεν λειτουργεί για σένα.

4. Νιώθεις πίεση στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας
Όπως και η προηγούμενη αιτία, είναι κι αυτός ένα λόγος “δίκοπο μαχαίρι”. Κι αυτό γιατί συνήθως όταν πιέζεσαι είναι που δεν πρέπει να σταματήσεις. Η ψυχοθεραπεία μας βάζει σε μια διαδικασία επίπονης ενδοσκόπησης, ανοίγουμε πόρτες του ψυχισμού μας που είχαμε για χρόνια κλειστές και ανασύρουμε μνήμες και τραύματα που ακόμα πονάνε. Όμως δεν μπορείς να περιμένεις τη θετική μεταμόρφωση που προσδοκάς χωρίς αυτήν την άχαρη και ζόρικη περίοδο. Υπάρχει ωστόσο κι ένας πολύ καλός λόγος να σταματήσεις την ψυχοθεραπεία αν νιώθεις άβολα ή, όπως αναφέραμε στο #3, δεν σημειώνεις πρόοδο. Κι αυτός είναι…

5. Νιώθεις πως δεν έχεις βρει τον κατάλληλο θεραπευτή ή προσέγγιση
Ένα τεράστιο κομμάτι της σύγχρονης ψυχοθεραπείας είναι το να βρεις το κατάλληλο θεραπευτή – εκείνον τον άνθρωπο με τον οποίο θα ταιριάξεις καλά, που θα σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη, που θα νιώθεις ότι σε ακούει χωρίς επίκριση και που είναι απέναντί σου αυθεντικός. Αν λοιπόν δεν νιώθεις πως ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι ο κατάλληλος για να σε βοηθήσει, τότε μπορείς να κλείσεις τη θεραπεία μαζί του και να αναζητήσεις κάποιον πιο ταιριαστό σε σένα ή, ακόμα, μια εντελώς διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αν η μέθοδος δεν σε εκφράζει. Και πάλι, θα είναι ιδανικό το να μιλήσεις ανοιχτά στον θεραπευτή σου για την έλλειψη σύνδεσης που ίσως νιώθεις καθώς οι περισσότεροι είναι εκπαιδευμένοι για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που θα δώσεις για τη βελτίωση τους. Από την άλλη, αν πιστεύεις πως δεν έχεις βρει την κατάλληλη προσέγγιση για σένα, ο θεραπευτής σου είναι ο κατάλληλος για να σε παραπέμψει σε κάποια άλλη ή και συγκεκριμένα κάποιον άλλο ψυχοθεραπευτή.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε βέβαια πως επειδή το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή ιδίως στην Ελλάδα ασκείται χωρίς κάποια σπουδαία επίβλεψη, αν δεν νιώθεις ασφάλεια στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας κι αν υποψιάζεσαι πως δεν τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας και ηθικής καλό θα είναι να διακόψεις ακόμα και χωρίς ενημέρωση.

Πώς κλείνει ένας ψυχοθεραπευτικός κύκλος;

Μια μεγάλη ένδειξη προόδου που έχει σημειωθεί μέσα στην ψυχοθεραπεία είναι το να ζητήσει ο θεραπευόμενος το κλείσιμό της, ιδίως για άτομα των οποίων το αίτημα έχει σχέση με το άγχος, τις ανασφάλειες και την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, αφότου ζητήσεις ρητά από τον ψυχολόγο σου να κλείσετε τον κύκλο το τυπικό είναι να θέσετε το χρονικό όριο και μέχρι τότε να κάνετε 1-2 συνεδρίες στις οποίες θα γίνει ένας αναστοχασμός πάνω στη διαδικασία καθώς και μια αξιολόγηση της πορείας και της σχέσης σας.

πηγή: loveyourselfmagazine.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα