Φάρμακα: Καμπανάκι κινδύνου για ελλείψεις – 300 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια

Φάρμακα: Καμπανάκι κινδύνου για ελλείψεις – 300 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια

Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει σε χιλιάδες ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

 Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 300 κωδικοί φαρμάκων λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.

 Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.

Μάλιστα, εντείνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, καθώς, λόγω της περιόδου, οι εταιρίες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέματα που υπάρχουν να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος επισημαίνει το πρόβλημα.

«Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο τη στιγμή που το χρειάζονται και η προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο σκευάσματα πολυεθνικών εταιριών, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους.

 «Αποτέλεσμα είναι να εξάγονται σε άλλες χώρες με στόχο το κέρδος, αφήνοντας ακάλυπτους τους Ελληνες ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να ξεχνούν ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η τιμολόγησή του δεν ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς», επισημαίνει.

Παράλληλα τονίζει ότι «μικρή ανάσα έδωσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών άνω των 200 φαρμάκων, η οποία οδήγησε και σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών»

 Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει λύσεις όπως η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, η ουσιαστική διεξαγωγή ελέγχων από τις Αρχές, η καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα