Τηγανητά φαγητά: Η θέση τους στη διατροφή μας

Τηγανητά φαγητά: Η θέση τους στη διατροφή μας

Η δημοσιογράφος, Άννα Ζηρδέλη και η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Ζιώγου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα τηγανητά, την θέση τους στην μεσογειακή διατροφή καθώς και εναλλακτικούς τρόπους έτσι ώστε να μην είναι τόσο ανθυγιεινά.
Τα τηγανητά υπάρχουν στην ελληνική κουζίνα και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν την τιμητική τους. Ζήτημα αποτελεί η συχνότητα που τρώμε τα τηγανητά.

Πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο «υγιεινά» και ποιοι είναι εναλλακτικοί τρόποι για να μοιάζουν με τηγανητά αλλά να μην είναι τόσο ανθυγιεινά;

Η δημοσιογράφος της εκπομπής «MEGA Καλημέρα», Άννα Ζηρδέλη, μίλησε για τα τηγανητά και για την ένταξή του στην μεσογειακή διατροφή.

«Νομίζω ότι το τηγανητό έχει συνδυαστεί με την μεσογειακή διατροφή, με την Ελληνίδα μαμά και γιαγιά. Η τιμή του λαδιού έχει ξεφύγει, κανείς θεωρώ δεν θα χρησιμοποιήσει το λάδι μία φορά, αλλά και αυτό δε θέλει υπερβολές. Το τηγανητό, νομίζω το έχω στο μυαλό μου ως παιδική ανάμνηση, κάτι που μας έφτιαχνε γρήγορα η γιαγιά μέχρι να ετοιμάσει κάτι άλλο. τρεις στις 7 μέρες θα έχω τηγανητό στη διατροφή μου. Από τη μία στεναχωριέμαι όταν τα τρώω αλλά από την άλλη λέω, ότι μία ζωή την έχουμε πότε θα το φάω; Το καλοκαίρι για κάποιο λόγο το έχεις 7/7», ανέφερε η Άννα Ζηρδέλη.

Τι λένε οι ειδικοί;

«Τηγανητό είναι ένα τρόφιμο το οποίο μαγειρεύεται σε μεγάλη ποσότητα λαδιού η οποία ξεπερνάει τους 160-180 βαθμούς. Και το τσιγάρισμα είναι αλλά δεν απορροφάται τόσο από το τρόφιμο και «γλιτώνουμε» λίγο. Είναι πολύ πιο υγιεινό να το βάλουμε στον φούρνο», είπε αρχικά η κ. Ζιώγου.

«Αν μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ανήκει στη μεσογειακή διατροφή. Παρόλα αυτά ανήκει στην δυτική διατροφή, γι΄αυτό και τα fast food. Οι γευστικοί κάλυκες είναι διαφορετικοί σε κάθε άνθρωπο. Τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα μπισκότα ή κάποια κριτσίνια, μπορεί να μην είναι με την μορφή που την ξέρουμε αλλά επειδή χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες λαδιού και ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι σαν να είναι τηγανητά. Μία φορά τη βδομάδα είναι το ασφαλές για να τρώμε τηγανητά», συνέχισε.

Επιδιώκουμε στα τηγανητά να χρησιμοποιούμε όσο πιο κορεσμένο λίπος γίνεται, γιατί δεν αλλοιώνεται στο τηγάνι. Τα φυτικά έλαια έχουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά όταν φτάσουν σε υψηλή θερμοκρασία, υπάρχει αλλοίωση και δημιουργούνται τα trans λιπαρά. Το λάδι καρύδας έχει κορεσμένα λιπαρά όμως εφόσον κάποιος προσέχει καλύτερα να χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο.

«Η γιαγιά μου με το που τηγάνιζε, όταν κρύωνε το λάδι το τοποθετούσε σε ένα άλλο μπολ με ένα διχτάκι. Όταν έκανε πατάτα τηγανητή, με το ίδιο λάδι ξαναέκανε, δεν άλλαζε το τρόφιμο», πρόσθεσε η Άννα Ζηρδέλη.

«Έχει σημασία πώς θα τηγανίσουμε, τι θα τηγανίσουμε, και γενικά ελέγχουμε το άρωμά του και να μην έχει κομματάκια από προηγούμενη φορά. Αν καπνίσει το λάδι, έχει χαλάσει και πρέπει να το πετάξουμε. Δεν θέλουμε να καεί το λάδι, εκεί ξεκινάει η αλλοίωση», πρόσθεσε η κ. Ζιώγου.

Για τις διαφορές στα κιλά της μίλησε η  Άννα Ζηρδέλη.

«Έχω πάρει 8 ολόκληρα κιλά και το καταλαβαίνω στα ρούχα μου. Προσπάθησα να μπω στα περσινά μου φορέματα, αλλά δεν κουμπώνουν. Φταίει και η καθημερινότητά αλλά και το τηγανητό δεν είναι και πολύ βοηθητικό», δήλωσε η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με την ειδικό, «όταν τηγανίζουμε ένα τρόφιμο, κάθε μόριο νερού που φεύγει, αντικαθίσταται με μόριο λίπους. Το μανιτάρι το τηγανητό και το κολοκυθάκι είναι σφουγγάρια λίπους. Το ίδιο και τα θαλασσινά και τα μαλάκια. Το κρέας και το ψάρι δε κρατάει τόσο στη σάρκα γιατί δεν είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό νερού μέσα. Αν μπει κουρκούτι θα τραβήξει αυτό».

Το σοτάρισμα προτείνεται να γίνεται και σε νερό αντί σε λάδι. Αν αχνίσουμε τα λαχανικά μας είναι μια χαρά.

Αναφορικά με το ακρυλαμίδιο, η κ. Ζιώγου επεσήμανε ότι «είναι ότι το άμυλο καίγεται πολύ γρήγορα και σχηματίζονται τοξικές ενώσεις για το σώμα μας. έχει σημασία τι θα φάμε και πόσο θα το φάμε. Καμένα φαγητά, ψωμιά ή πατάτες δεν ενδείκνυται. Τα τηγανητά αλλοιώνουν την αξία των τροφίμων, παίζει ρόλο η θερμοκρασία του λαδιού».

«Πολλές φορές μαζί με την πατάτα, εκτός από τη σάλτσα μπορεί να βάλω φέτα ή σαλάτα», πρόσθεσε η Άννα Ζηρδέλη.

«Προτείνω το τηγανητό να το κάνουν σπίτι τους οι άνθρωποι, που ξέρουν το λάδι τους, και πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τα αλλά λάδια μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στα γλυκά που είναι πιο ανάλαφρη η γεύση τους. για το λάδι μας θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι πρέπει να έχει κάτω από 15% πολυακόρεστα λιπαρά, και όσο πιο υψηλό σημείο ατμού γίνεται», τόνισε η κ. Ζιώγου.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα