Τα 8 φρούτα που αντιστρέφουν τη γήρανση

Τα 8 φρούτα που αντιστρέφουν τη γήρανση

Γνωρίζουμε καλά ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως συνδέονται και με την τόνωση της μακροζωίας μας. Ο Dan Buettner, δημοσιογράφος του National Geographic και ειδικός στη μακροζωία και ιδρυτή των Blue Zones, αναφέρει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατροφή πολλών από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γι’αυτό το λόγο μας συνιστά να καταναλώνουμε 95% φυτική διατροφή. Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει πως μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συνολικής υγείας μας και, όταν καταναλώνονται μακροπρόθεσμα και στη μακροζωία μας. Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών τρέφονται καθημερινά με συγκεκριμένα φρούτα και ο Buettner μας βρίσκει τρόπους πώς να εφαρμόζουμε συνήθειες στον τρόπο ζωής μας για να ενισχύσουμε τη μακροζωία όπου κι αν βρισκόμαστε.

Γιατί η κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση;

«Τα συγκεκριμένα τρόφιμα που είναι σημαντικά για τους αιωνόβιους της Μπλε Ζώνες διαφέρουν από τη μια κουλτούρα στην άλλη, αλλά η ομάδα μου έχει βρει μερικά κοινά στοιχεία που βασίζονται σε στοιχεία μετά από εκτεταμένη έρευνα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατευθυντήριες γραμμές», λέει ο Buettner στο wellandgood.com.

Για το σκοπό αυτό, ο Buettner τονίζει ότι ένας βασικός τρόπος για να ενισχύσoυμε τη μακροζωία είναι να τρώμε περισσότερα τοπικά φυτικά τρόφιμα. Σύμφωνα με μια μελέτη σε πάνω από 100.000 άτομα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. «Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των Μπλε Ζωνών που έχω γνωρίσει έχουν εύκολη πρόσβαση σε τοπικά φρούτα και λαχανικά—σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και βιολογικά εκτρεφόμενα», αναφέρει ο Buettner.

Πόσο ακριβώς πρέπει να τρώμε ημερησίως; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 5 μερίδων την ημέρα συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από την κατανάλωση μόνο 2 μερίδων την ημέρα. Η ποικιλία είναι επίσης το κλειδί σε μια τέτοια διατροφή.

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για μακροζωία;

Αν και υπάρχουν μερικά δημοφιλή φρούτα που βρίσκονται στις Μπλε Ζώνες για να διαλέξουμε, ο Buettner δεν πιστεύει ότι πρέπει να περιορίσουμε και να καταναλώνουμε μόνο αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα. «Μην προσπαθείς να πιέσεις τον εαυτό σου να φάει αυτά που δεν σου αρέσουν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για λίγο, αλλά αργά ή γρήγορα, θα σβήσει», λέει ο Buettner. Επειδή μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση στο να βρούμε τα φρούτα αυτά μας προτείνει να τα αγοράσουμε και κατεψυγμένα καθώς είναι εξίσου υγειινά. «Στην πραγματικότητα, συχνά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς καταψύχονται αμέσως τη στιγμή της συγκομιδής αντί να ταξιδεύουν για εβδομάδες στα ράφια του τοπικού παντοπωλείου σας», λέει.

Αυτά είναι τα 8 κορυφαία φρούτα για υγιή γήρανση που καταναλώνονται συνήθως στις Μπλε Ζώνες:

1. Αβοκάντο: Είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, καροτενοειδών και αντιοξειδωτικών.

2. Μπανάνες: Μία λέξη: Κάλιο. Μαζί με το κάλιο, οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Μαζί, αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν νε έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

3. Πικρό πεπόνι: Οι άνθρωποι στην Οκινάουα τρώνε αυτό το φρούτο τακτικά. Είναι εξαιρετικά ενυδατικά και μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

4. Λεμόνια: Λεμόνια και μακροζωία πάνε χέρι-χέρι. Ένας λόγος γιατί; Αυτό το εσπεριδοειδές φρούτο έχει πολλές πολυφαινόλες που έχουν συνδεθεί με αντιγηραντικά οφέλη.

5. Παπάγια: Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου (βασικός δείκτης υγιούς γήρανσης), προάγει την κανονικότητα και μειώνει τη δυσκοιλιότητα.

6. Pejivalles: Γνωστά και ως pejibayes, αυτά τα φρούτα που μοιάζουν με ροδάκινο καταναλώνονται συνήθως στην Κόστα Ρίκα. Τα οφέλη αυτού του φρούτου περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

7. Plantains: Η λιγότερο γλυκιά εκδοχή της μπανάνας, τα plantains έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επιπλέον, περιέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο από τις μπανάνες  και πολλές φυτικές ίνες που είναι υγιείς για το έντερο.

8. Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, μιας αντιφλεγμονώδους φυτικής ένωσης που είναι γνωστό ότι ενισχύει την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Τέλος ο Buettner μας προτείνει ότι για να αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων καλό είναι να τα βλέπουμε και στον χώρο μας. Με αυτό, εννοεί να τα τοποθετήσουμε σε ένα μπολ στη μέση της κουζίνας μας στον πάγκο ή σε ένα σημείο που να είναι ορατά. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερο βλέπουμε το φαγητό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να το φάμε, ειδικά αν είναι από αυτά που πραγματικά απολαμβάνουμε.

Πηγή: theissue.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα