Νέα έρευνα για τις στατίνες: Φάρμακο μειώνει την χοληστερίνη

Νέα έρευνα για τις στατίνες: Φάρμακο μειώνει την χοληστερίνη

Το φάρμακο «Bempedoic acid» κατά της χοληστερόλης μειώνει τα κύρια ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα κατά 13% σε ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν τις στατίνες.

Μία νέα μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα του φαρμάκου να προσφέρει μια ευεργετική εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν θεραπείες πρώτης γραμμής με στατίνες, αν και η δράση του στη μείωση της χοληστερόλης δεν είναι τόσο ισχυρή.

Ειδικότερα, το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης, «bempedoic acid», μείωσε το συνδυασμένο ποσοστό μεγάλων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 13%, σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη που δεν ήταν σε θέση να ανεχθούν τις στατίνες, σύμφωνα με έρευνα.

Η αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων μορφών καρδιακών παθήσεων. Οι στατίνες, ωστόσο, είναι η τυπική θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το μπεμπεδοϊκό οξύ επηρεάζει την ίδια τη βιολογική οδό που στοχεύουν οι στατίνες, αλλά δεν ενεργοποιείται μέχρι να φτάσει στο ήπαρ.

Αυτό περιορίζει τις επιδράσεις του φαρμάκου στους μυς, τον εγκέφαλο και άλλους ιστούς ή όργανα και εξηγεί γιατί δεν έχει τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται με τις στατίνες.

Είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως πρόσθετη θεραπεία για να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σε ασθενείς με ορισμένες παθήσεις που έχουν υψηλή χοληστερόλη παρόλο που λαμβάνουν τη μέγιστη ανεκτή θεραπεία με στατίνες.

Η δοκιμή, που ονομάζεται CLEAR Outcomes, είναι η πρώτη που αξιολογεί εάν το μπεμπεδοϊκό οξύ θα μπορούσε να μειώσει τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Έδειξε ότι το φάρμακο συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στο πρωτεύον τελικό σημείο της δοκιμής, ένα συνδυασμό καρδιαγγειακού θανάτου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας επαναγγείωσης (μια διαδικασία για το άνοιγμα φραγμένων αρτηριών).

Μια ανάλυση διαφορετικών τύπων καρδιακών συμβαμάτων διαπίστωσε ότι το βεμπεδοϊκό οξύ οδήγησε σε μείωση 23% των καρδιακών προσβολών και 19% στις στεφανιαίες επαναγγειώσεις, οι οποίες και οι δύο ήταν στατιστικά σημαντικές. Αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν σε άτομα που είχαν προηγουμένως βιώσει καρδιακό επεισόδιο, καθώς και σε εκείνους που δεν είχαν.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 14.000 ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Αυγούστου 2019 σε περισσότερες από 1.200 τοποθεσίες σε 32 χώρες. Για να συμμετάσχουν, οι ασθενείς και οι κλινικοί τους γιατροί έπρεπε να αναγνωρίσουν γραπτώς την επίγνωσή τους, για τα οφέλη των στατινών και να επιβεβαιώσουν ότι ο ασθενής δεν ήταν σε θέση να ανεχθεί τη θεραπεία με στατίνες.

Το συνδυασμένο ποσοστό καρδιαγγειακού θανάτου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας επαναγγείωσης εμφανίστηκε στο 11,7% των συμμετεχόντων που έλαβαν βεμπεδοϊκό οξύ και στο 13,3% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου μεταξύ των δύο σκελών της μελέτης.

Όσοι έλαβαν μπεμπεδοϊκό οξύ είδαν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους να μειώνονται κατά περίπου 20%-25% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μπεμπεδοϊκό οξύ παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά αρκετών ανεπιθύμητων ενεργειών από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής δυσλειτουργίας, της ουρικής αρθρίτιδας και των χολόλιθων, καθώς και αυξημένων ηπατικών ενζύμων, πιθανόν λόγω της δραστηριότητας του φαρμάκου στο ήπαρ. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες δεν οδήγησαν σε υψηλότερο ποσοστό διακοπής του φαρμάκου.

Οι στατίνες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μείωσης του κινδύνου σε ασθενείς με αυξημένη LDL χοληστερόλη. Οι περισσότεροι άλλωστε μπορούν να πάρουν στατίνες, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αντιμετώπισε άμεσα το πρόβλημα των ασθενών με δυσανεξία στις στατίνες.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα