Τα πολλαπλά οφέλη του ανανά που θα σε εκπλήξουν

Τα πολλαπλά οφέλη του ανανά που θα σε εκπλήξουν

Υπάρχει κάτι καλύτερο από μερικά κομμάτια του γλυκού και δροσιστικού ανανά σε μία καλοκαιρινή ημέρα με φίλους στο μπαλκόνι ή σε ένα οικογενειακό γεύμα; Αυτό το φρούτο το απολαμβάνεις μόνο του ή μπορείς να το συνοδεύσεις με παγωτό, να το προσθέσεις στο smoothie σου ή ακόμη και στο κέικ σου. 

Όπως και αν αποφασίσεις να φας το αγαπημένο σου καλοκαιρινό φρούτο, θα εκπλαγείς ευχάριστα μόλις μάθεις τα πολλαπλά οφέλη που έχει ο ανανάς για την υγεία σου. 

 Ο ανανάς περιέχει πολλές σημαντικές βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά. Είναι, επίσης, χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά! Αυτό το καθιστά ένα νόστιμο σνακ που μπορείς να απολαύσεις χωρίς να ξεπεράσεις τα ημερήσια όρια των θερμίδων σου, ενώ η κατανάλωσή του βοηθά σημαντικά στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα για το τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως ανανά και όλα τα "ζουμερά", επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη αυτού του υπέροχου φρούτου.

Τα πολλαπλά οφέλη του ανανά που θα σε εκπλήξουν
 Καλύτερη πέψη

Η βρομελίνη και οι φυτικές ίνες στον ανανά είναι δύο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη. Η βρομελαΐνη είναι ένα πεπτικό ένζυμο και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καθυστέρηση της απορρόφησης της ζάχαρης, με αποτέλεσμα μια πιο σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και, τελικά, περισσότερο σταθερά επίπεδα ενέργειας μεταξύ των γευμάτων και των σνακ.

Ανακούφιση από την αρθρίτιδα

Η βρομελίνη είναι το ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά και βοηθά επίσης στην πέψη. Έχει βρεθεί επίσης, ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Rheumatology, η κατανάλωση δια στόματος των συμπληρωμάτων βρωμελίνης βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας μετά από μόλις έξι εβδομάδες στους συμμετέχοντες.

Extra βιταμίνη C

Όλοι γνωρίζουν την αξία της βιταμίνης C, αλλά πολλοί άνθρωποι συχνά επιλέγουν τα πορτοκάλια ή τον χυμό πορτοκαλιού για να λάβουν την ημερήσια δόση τους. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ένα φλιτζάνι ανανά έχει περισσότερη βιταμίνη C (79 χιλιοστόγραμμα) από ένα κανονικό πορτοκάλι (69 χιλιοστόγραμμα) και σχεδόν όσο ένα φλιτζάνι πορτοκάλι (96 χιλιοστόγραμμα). Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να φας τον ανανά σου.

Στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που συναντάς στον ανανά είναι ικανά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κρυώματος και ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, το καλοκαιρινό φρούτο περιέχει το ένζυμο της βρομελίνης, που έχει ουσιαστικές αντιφλεγμονώδεις και βλεννολυτικές ιδιότητες.

Απώλεια βάρους

Ένα άλλο όφελος του ανανά που θα σε ενθουσιάσει είναι η φυσική του γλυκύτητα, η οποία επιτρέπει σε αυτό το φρούτο να νικήσει τη λαχτάρα σου για γλυκό, χωρίς να προσθέτει πάρα πολλές θερμίδες ή πρόσθετη ζάχαρη. Αυτή η φυσική γλυκύτητα και η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες καθιστούν τον ανανά σε ένα τέλειο σνακ για την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος.

Κατανάλωση αντιοξειδωτικών

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε αυτό που είναι γνωστό ως φλαβονοειδή. Αυτό το αντιοξειδωτικό βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών, των ιών και των βλαβών από το οξειδωτικό στρες, όπως το λάχανο, τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, ακόμη και το κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Foods, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον ανανά είναι γνωστά ως "δεσμευμένα αντιοξειδωτικά", που σημαίνει ότι είναι γνωστό ότι παράγουν αποτελέσματα που διαρκούν ακόμη περισσότερο από τα κανονικά αντιοξειδωτικά.

Μεγάλη δόση μαγγανίου

Το μαγγάνιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στη γενική υγεία όπως η υγεία των οστών, η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και η πρόληψη ασθενειών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν συνδυάζεται με ψευδάργυρο, χαλκό και μαγνήσιο, το μαγγάνιο συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των οστών και στον μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει μόνο 1,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου, ποσότητα που μπορεί να σου φαίνεται μηδαμινή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού είναι μόνο 2,3 χιλιοστόγραμμα — πράγμα που σημαίνει ότι είσαι σχεδόν εκεί με μία μόνο μερίδα ανανά! 

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα