Ύπνος: Ο ρόλος της στάσης του σώματος όταν κοιμάστε

Ύπνος: Ο ρόλος της στάσης του σώματος όταν κοιμάστε

Κι όμως, η στάση στον ύπνο μπορεί να σημαίνει πολλά για την υγεία και τη διάθεσή σας, ιδίως να κοιμάστε με το… λάθος πλευρό.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα φυτικής διατροφής Ali Ramadan, δεν είναι ίδιος ο κάθε ύπνος, καθώς τα οφέλη του όταν κοιμόμαστε με την αριστερή πλευρά είναι πολλαπλά, όπως εξηγεί σε βίντεο στο TikTok.

Στο βίντεο, ο Ramadan λέει: «Όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά, το στομάχι και τα γαστρικά υγρά παραμένουν χαμηλότερα από τον οισοφάγο», γεγονός που επηρεάζει την πέψη και την καούρα.

«Μειώνει επίσης την πίεση στην πλάτη και είναι ο ιδανικός τρόπος για να κοιμούνται οι έγκυες γυναίκες», προσθέτει.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η New York Post επικαλούμενη ίδρυμα για τον ύπνο, το να κοιμόμαστε με την αριστερή πλευρά ωφελεί τις μέλλουσες μητέρες, γιατί βοηθά στη ροή του αίματος μεταξύ της καρδιάς, του εμβρύου, της μήτρας και των νεφρών, ενώ μειώνει την πίεση από το συκώτι και την πλάτη.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στην υγεία των εγκύων ή των μωρών τους με βάση την πλευρά που κοιμόντουσαν, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι μια επιλογή που βασίζεται στην άνεση.

Όσοι υποφέρουν από καούρα ή παλινδρόμηση μπορεί να είναι καλύτερα να μείνουν αριστερά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του 2022 του American Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι το οξύ του στομάχου καθαρίστηκε πολύ πιο γρήγορα στους συμμετέχοντες που κείτονταν στην αριστερή τους πλευρά, σε αντίθεση με την πλάτη ή τη δεξιά τους πλευρά.

Η Healthline σημείωσε ότι ορισμένοι ειδικοί στον ύπνο πιστεύουν ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά θα μπορούσε να συμπιέσει την κοίλη φλέβα σας, η οποία είναι η μεγάλη φλέβα που μεταφέρει αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας, υποδηλώνοντας ότι εάν υποφέρετε από καρδιακά προβλήματα, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε την αριστερή πλευρά.

«Η έρευνα δείχνει ότι είναι καλύτερο για την πεπτική υγεία να κοιμάσαι με την αριστερή πλευρά και για όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, είναι καλύτερο να κοιμούνται στη δεξιά πλευρά», σημειώνει πάντως ο Ramadan στο TikTok του.

@holisticali

Do you sleep on the left side? There are benefits to both right side sleeping and left side sleeping. The research shows it is better for digestive health to sleep on the left side, and for those who have heart failure it is better to sleep on the right side. Sources: https://www.dovepress.com/sleep-positions-and-nocturnal-body-movements-based-on-free-living-acce-peer-reviewed-fulltext-article-NSS https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410292 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10445529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8071510/ https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions/side-sleeping https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/sleep-effects-digestion https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110135/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535814/

♬ original sound - Ali Ramadan

Από την πλευρά της. η Δρ Rachel Salas, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Johns Hopkins Medicine, είπε ότι ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στην πλάτη και των δερματικών παθήσεων όπως η ακμή – σημειώνοντας ότι μπορεί να παρατηρήσετε πτυχές στο πρόσωπό σας όταν κοιμάστε στο πλάι.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα», εξήγησε ο Salas. «Αν ανησυχείτε για τις ρυτίδες, είναι ένας άλλος λόγος για να κοιμάστε ανάσκελα», πρόσθεσε.

Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ποια θέση ύπνου μπορεί να είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς, δεν έχουν υπάρξει οριστικές μελέτες για τον προσδιορισμό της καλύτερης θέσης ύπνου για αυτό το όργανο. Η Healthline ανέφερε ότι γενικά ο ποιοτικός ύπνος είναι πιο σημαντικός από τη θέση που κοιμάσαι.

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα