Ο σπάνιος καρκίνος που τα συμπτώματά του εντοπίζονται δύσκολα

Ο σπάνιος καρκίνος που τα συμπτώματά του εντοπίζονται δύσκολα

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα του καρκίνου έως ότου η ασθένεια εξαπλωθεί, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για κάποια σπάνια μορφή της.

Αυτό συμβαίνει και με τον καρκίνο του περιτοναίου, ένα λεπτό στρώμα ιστού που επενδύει το εσωτερικό της κοιλιάς. Ο κύριος ρόλος του περιτοναίου είναι να καλύπτει τα όργανα εντός της κοιλιάς, όπως το έντερο και το ήπαρ, λειτουργώντας ως φραγμός στη μόλυνση.

Παράγει επίσης ένα υγρό που επιτρέπει στα όργανα να κινούνται μέσα στην κοιλιά. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν το περιτόναιο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου - αν και αυτό είναι «σπάνιο».  

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic που επικαλείται το express.co.uk, «ο καρκίνος του περιτοναίου είναι πολύ σπάνιος. Οι ειδικοί διαγιγνώσκουν λιγότερες από επτά  περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο. Όμως αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι κάπως παραπλανητικοί».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και το 15% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών μπορεί στην πραγματικότητα να πάσχουν καρκίνο του περιτοναίου.

Δυστυχώς, τα συμπτώματα του καρκίνου του περιτοναίου μπορεί εύκολα να συγχέονται με άλλα προβλήματα.

«Τα συμπτώματα για τον καρκίνο του περιτοναίου μπορεί να είναι πολύ ασαφή και δύσκολο να εντοπιστούν», αναφέρει το Cancer Research UK. «Πολλά από τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε άλλες ιατρικές καταστάσεις», τονίζεται.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα
 
Ωστόσο, υπάρχουν έξι κύρια συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Αυτά είναι τα εξής:

Πρησμένη κοιλιά
Κοιλιακός πόνος
Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Αδιαθεσία
Αίσθημα φουσκώματος
Απώλεια όρεξης.

Η νόσος είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

Το Cancer Research UK προσθέτει: «Ο πρωτοπαθής περιτοναϊκός καρκίνος [δηλαδή ξεκινά από το περιτόναιο] προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Είναι πολύ σπάνιος στους άνδρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άνω των 60 ετών όταν διαγιγνώσκονται».

«Αμερικανικές έρευνες δείχνουν ότι περίπου 10 στις 100 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, των σαλπίγγων και του ορώδους περιτοναίου έχουν πρωτοπαθή καρκίνο του περιτοναίου».

.reader.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα