Άφθες: Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Άφθες: Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Μιλώντας στο «Όλα για τη Ζωή μας» η στοματολόγος Σμαράγδα Διαμαντή εξήγησε ότι η άφθα είναι πληγή σε σχήμα οβάλ, η οποία φαίνεται να έχει μία λευκή ψευδομεμβράνη και η περιέφερεια γύρω της είναι κόκκινη. Ιδιαίτερα, τόνισε πως όσο πιο μικρή ειναι η άφθα τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πόνος που προκαλεί.

Πολλές φορές οι άφθες μπορούν να δημιουργηθούν από το στρες ή και την κληρονομικότητα, ενώ τονίζεται πως είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που μπορεί να έχει γενετικό υπόβαθρο.

«Οποιαδήποτε πληγή μέσα στο στόμα, η οποία μετά από ένα διάστημα 15 ημερών δεν υποχωρεί δεν είναι άφθα και μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως μία κακοήθεια», υπογράμμισε η Σμαράγδα Διαμαντή.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν κάποιος εμφανίζει άφθες τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο μπορεί να κάνει γενικές εξετάσεις αίματος για να δει εάν έχει έλλειψη σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, B12 ή και σε άλλα ιχνοστοιχεία.

Στην αντιμετώπιση της άφθας πολλές φορές βοηθούν το αλατόνερο, το μέλι και το λεμόνι, ενώ μπορεί να γίνει χρήση φαρμάκων με αντιφλεγμονώδη δράση ή που επιτυχανύνουν την επούλωση των τραυμάτων, καθώς και το laser.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα