Μύθοι και αλήθειες για τα γλυκαντικά - Η σύσταση για τους διαβητικούς

Μύθοι και αλήθειες για τα γλυκαντικά - Η σύσταση για τους διαβητικούς

Η παρουσιάστρια, Ιωάννα Σουλιώτη, και η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Ηλιάνα Ηλιοπούλου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τους μύθους και τις αλήθειες που αφορούν στα γλυκαντικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα με μία ανακοίνωσή του έφερε τα πάνω κάτω σε ότι αφορά τη χρήση των γλυκαντικών.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν καθώς θεωρούν πως έτσι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την ζάχαρη.

Ισχύει όμως αυτό;

Η παρουσιάστρια, Ιωάννα Σουλιώτη, αναφέρει πως έχει απωθήσει τη ζάχαρη εδώ και χρόνια, όπως και τη ζαχαρίνη.

«Παίρνω τη ζάχαρη από τα φρούτα και χρησιμοποιώ πιο ακατέργαστη ζάχαρη όπως η ζάχαρη καρύδας. Από παλιά ακουγόντουσαν διάφορα και εμένα δεν μου άρεσε και η γεύση».

Τι λέει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Ηλιάνα Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, λέγοντας πως η σύστασή του αφορά τα γλυκαντικά που δεν έχουν ζάχαρη είτε τεχνητά είτε φυσικά.

«Στα τεχνικά η πιο γνωστή είναι η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη και στα φυσικά είναι η στέβια και τα παράγωγά της. Η ανακοίνωση έχει να κάνει με γλυκαντικά που δεν περιέχουν ζάχαρη, όχι δηλαδή το μέλι, η αγαύης. Κατά βάση τα γλυκαντικά ήταν πάντα μία λύση στον κόσμο να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Ο ΠΟΥ έρχεται για να πει στον κόσμο να μην τα χρησιμοποιεί καθώς μετά από μελέτες διαπιστώθηκε πως σε βάθος χρόνου η εισαγωγή των γλυκαντικών δεν μας εξασφαλίζει ρύθμιση στο σωματικό βάρος ενώ εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους για την υγεία όπως το να εμφανίσει κάποιος ζαχαρώδη διαβήτη ή καρδιακά νοσήματα».

Χάνουμε ή βάζουμε βάρος με τα γλυκαντικά;

Σύμφωνα με την ειδικό, πολλοί άνθρωποι όταν φτιάχνουν γλυκά χρησιμοποιούν γλυκαντικά αλλά επειδή η ποσότητά τους είναι λίγη, θα πρέπει να προστεθούν παραπάνω ποσότητα από τα υπόλοιπα υλικά με αποτέλεσμα το γλυκό να μην είναι διαιτητικό.

«Ο ΠΟΥ με αυτή τη σύσταση επιδεικνύει την ασάφεια που υπάρχει με τα γλυκαντικά. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν πως βοηθούν και κάποιες πως δεν βοηθούν. Υπάρχει αυτή η ασάφεια αλλά γενικά τα γλυκαντικά δεν έχουν θερμίδες και δεν προσδίδουν ενέργεια ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συνδέσει με την   αύξηση της μάζας του σώματος».

Η Ιωάννα Σουλιώτη αναφέρει πως όταν είχαν ακουστεί πως η ασπαρτάμη συνδέεται με τον καρκίνο τότε σταμάτησε και να την καταναλώνει.

Σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, οι μελέτες που είχαν κατηγορήσει την ασπαρτάμη είχαν γίνει σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους.

«Η ασπαρτάμη είναι πολύ δύσκολο να καταναλώσει κάποιος το ανώτατο όριο ημερησίως. Η στέβια και η ζαχαρίνη έχουν αρχίσει να σχετίζονται μέσα από μελέτες με μία αλλαγή στο μικροβίωμα, το οποίο σχετίζεται με το ανοσοποιητικό».

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά όλους τους ανθρώπους με εξαίρεση τους διαβητικούς.

Μπορούμε με τα φρούτα να έχουμε μία γλυκιά γεύση;

Η Ιωάννα Σουλιώτη ανέφερε πως εάν κάποιος κάνει μία ισορροπημένη διατροφή, δεν του λείπει η ζάχαρη.

«Εγώ είμαι γλυκατζού αλλά όταν κάνω διατροφή δεν μου λείπουν τα γλυκά».

Η ειδικός αναφέρει πως πρέπει να εκπαιδευτούμε στο να είναι η διατροφή μας λιγότερη γλυκιά στο σύνολο.

«Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε τόση περισσότερο μας λείπει», είπε η Ιωάννα Σουλιώτη.

Η σύσταση για τους διαβητικούς

Η Ηλιάνα Ηλιοπούλου ανέφερε πως η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν αφορά τους διαβητικούς καθώς τα άτομα αυτά έχουν ήδη διαταραχή στη γλυκόζη και πρέπει να βρουν ένα υποκατάστατο.

«Το ότι ένας διαβητικός θα βάλει γλυκαντική ουσία στον καφέ του και δεν θα του ανεβάσει το σάκχαρο, δεν σημαίνει πως μπορεί να καταναλώνει όσο θέλει για όσο θέλει».

Η ειδικός αναφέρει πως τα γλυκαντικά εθίζουν και εάν κάποιος έχει ξεκινήσει από μικρός την κατανάλωσή του, εθίζεται πολύ εύκολα.

Η κλινική διατροφολόγος είπε πως τα τρόφιμα με γλυκαντικές ουσίες δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθώς εάν αφαιρεθεί η ζάχαρη από ένα γλυκό και αντικατασταθεί με ένα γλυκαντικό αυτί δεν σημαίνει πως το τρόφιμο δεν έχει και άλλες ουσίες.

Προσοχή στα φυσικά τρόφιμα που δίνουν γλυκιά γεύση

Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν πολλά φυσικά πλασαρισμένα τρόφιμα στα οποία έχουν υπερεκτιμηθεί.

«Η αγάυη περιέχει φρουκτόζη η οποία συνδέεται με αύξηση της χοληστερόλης και με λιπώδης ήπαρ. Το μέλι μπαίνοντας στον οργανισμό μεταβολίζεται διαφορετικά από τη ζάχαρη. Ο ΠΟΥ τα θεωρεί ελεύθερα σάκχαρα. Το μέλι έχει αντιοξειδωτικά αλλά δεν σημαίνει πως μπορώ να τρώω όσο θέλω».

Η κ. Ηλιοπούλου αναφέρει πως δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα γλυκό αλλά όχι και να το στερούμαστε εντελώς.

Όταν αποφασίσουμε να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό καλό θα ήταν να συνδυάσουμε κάποιο φρούτο με ταχίνι ή βούτυρο ή ακόμα μαύρη σοκολάτα και να γίνει ένα πολύ ωραίο γλυκό.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα