Υποθυρεοειδισμός: Σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

Υποθυρεοειδισμός: Σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

Ποια είναι τα ενδεικτικά σημάδια ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς, της χρόνιας πάθησης (υποθυρεοειδισμός) κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες για τις ανάγκες του σώματός σας;

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από έλλειψη ενέργειας έως υφέρπουσα αύξηση βάρους, αν και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα υγείας ή απλώς να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη ποιοτική ξεκούραση.

Πώς λοιπόν αναγνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής αδένας σας προκαλεί προβλήματα υγείας;
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι άμεσα υπεύθυνες για το πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Όταν τα επίπεδά τους είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, γεγονός που επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματός σας και αυτό μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε, όπως βλάβη στον θυρεοειδή αδένα, αυτοάνοσες διαταραχές και παράγοντες τρόπου ζωής.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή, τότε φροντίστε να διαβάσετε τα παρακάτω σημάδια. Αλλά μια προειδοποίηση: Μην δείτε αυτήν την λίστα, εντοπίστε συμπτώματα που πιθανώς έχετε και καταλήξτε στο δικό σας συμπέρασμα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να εμφανίζετε σημάδια υποθυρεοειδισμού, τότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία γιατρό για μια σωστή διάγνωση.

Υποθυρεοειδισμός: 7 σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεστε με την απώλεια βάρους. Μπορεί να μην ασκείστε αρκετά ή απλά να τρώτε πάρα πολλές θερμίδες κάθε μέρα. Ίσως υποφέρετε από κακό ύπνο ή κάποια από τα φάρμακά σας παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό σας.
Εάν αυτή η δυσκολία είναι δύσκολο να εξηγηθεί, είναι σώφρον να αποκλείσετε την πιθανότητα να έχετε υποθυρεοειδισμό. Τα προβλήματα με το σωματικό βάρος είναι από τα πιο κοινά σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Physiological Reviews, τα μειωμένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σχετίζονται με πιο αργό μεταβολισμό, ο οποίος μειώνει την ενεργειακή δαπάνη (πόσες θερμίδες καίγονται) σε κατάσταση ηρεμίας και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους (βασικός μεταβολικός ρυθμός).

Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της όρεξής σας, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Thyroid Research. Επομένως ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερη πείνα, ακόμα κι αν δεν έχετε πραγματική ανάγκη για περισσότερο φαγητό.

Διαβάστε περισσότερα στο Ourlife

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα