Σαλμονέλα: Πότε να πάτε στον γιατρό εσείς και πότε το παιδί

Σαλμονέλα: Πότε να πάτε στον γιατρό εσείς και πότε το παιδί

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες.

Τα μικρόβια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα. Τα παράσιτα είναι έμβια όντα (οργανισμοί) που ζουν στο εσωτερικό ή στην επιφάνεια ενός άλλου οργανισμού. Συνήθως, η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί λοίμωξη του εντέρου, που ονομάζεται γαστρεντερίτιδα. Αυτή η λοίμωξη οδηγεί σε διάρροια και ναυτία (εμετό).

Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικιδίων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.

Η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα του κρέατος συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αν καταναλώσουν κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσουν ωμά αυγά, ή γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

- Διάρροια

- Ναυτία και έμετος

- Κοιλιακό άλγος

- Πυρετός

- Πονοκέφαλος και ρίγη

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό

Για τα παιδιά:

Εάν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα), θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Αν είναι κάτω από την ηλικία των 6 μηνών.

- Αν έχει μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση (π.χ. καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα, διαβήτη).

- Αν έχει υψηλό πυρετό.

- Αν υποψιάζεστε έλλειψη υγρών στον οργανισμό τους (αφυδάτωση).

- Αν εμφανίζει υπνηλία ή σύγχυση.

- Αν κάνει εμετό και δεν μπορεί να πιεί νερό χωρίς να το αποβάλει.

- Αν υπάρχει αίμα στη διάρροια ή στον εμετό του.

- Αν έχει οξύ κοιλιακό πόνο.

- Αν έχει σοβαρά συμπτώματα ή αν νιώθετε ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται.

Για τους ενήλικες:

Αν έχετε γαστρεντερίτιδα από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα), θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αφυδάτωση.

- Αν κάνετε συχνά εμετούς.

- Αν έχετε αίμα στη διάρροια ή στον εμετό σας.

- Αν έχετε οξύ κοιλιακό πόνο.

- Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή αν νιώθετε ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται.

- Αν έχετε επίμονα υψηλό πυρετό.

- Αν πάθετε κάποια κρίση (π.χ. επιληπτική).

- Αν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν. Για παράδειγμα, αν κάνετε εμετό για περισσότερο από 1-2 ημέρες ή αν έχετε διάρροια που δεν υποχωρεί μετά από 3-4 ημέρες.

- Αν είχατε κάποια λοίμωξη όσο ήσασταν στο εξωτερικό.

- Αν βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία ή έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη, επιληψία, νεφρική νόσο κ.ά.

- Αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας, για παράδειγμα, χημειοθεραπείας ή μακροχρόνιας θεραπείας με στεροειδή ή αν έχετε τον ιό HIV.

- Αν είστε έγκυος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα