Ποια προβλήματα στα πόδια μπορεί να εμφανιστούν λόγω της διατροφής;

Είναι γνωστό ότι η διατροφή έχει αντίκτυπο στο σώμα σας με διάφορους τρόπους, άρα και στα πόδια σας. Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και σάκχαρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας όπως περιφερική αρτηριακή νόσο, διαβήτη, οστεοπόρωση, καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Οι υψηλοί δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η κακή διατροφή έχουν συσχετιστεί με αυξημένο πόνο στα πόδια και έξαρση των υπαρχόντων προβλημάτων στα πόδια.

Ποια προβλήματα στα πόδια μπορεί να εμφανιστούν λόγω της διατροφής;

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι η στένωση ή απόφραξη των αγγείων που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα πόδια.

Όταν η διατροφή σας είναι υψηλή σε λιπαρά, υδατάνθρακες και ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτής τη πάθησης, η οποία όταν επιδεινώνεται, μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στο περπάτημα και σε προβλήματα ισορροπίας.

Εάν εμφανίσετε κόψιμο, φουσκάλες ή πληγή στο πόδι σας όταν έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο, είναι πιο σοβαρό επειδή η καρδιά σας δυσκολεύεται να πάρει το απαραίτητο αίμα και οξυγόνο που χρειάζεται η πληγή σας για να επουλωθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη επούλωση αυτών των πληγών.

Αυξημένο βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί σε αυξημένο πόνο στα πόδια. Η παχυσαρκία σχετίζεται με τη στάση του ποδιού με χαμηλή καμάρα και τις αυξημένες πελματιαίες πιέσεις κατά το περπάτημα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στα πόδια. Με αυξημένους δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο γενικός πόνος στο πόδι και ο πόνος της πελματιαίας φτέρνας είναι αυξημένοι.

Η πρόσθετη πίεση που ασκείται στα πόδια σας όταν είστε παχύσαρκοι μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλες διαταραχές των ποδιών όπως το σφυροδάκτυλο ή τα κότσια και μπορεί να οδηγήσει σε πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή του ινώδους ιστού κατά μήκος του κάτω μέρους του ποδιού σας από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα .

Φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα σας μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο στα πόδια. Η ψωριασική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα μπορούν όλα να οδηγήσουν σε πόνο στα πόδια. Μερικά από αυτά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Πολλά κοινά τρόφιμα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων σακχάρων, των τρανς λιπαρών στα αρτοσκευάσματα και των πρόχειρων τροφών και των κορεσμένων λιπαρών στα κόκκινα κρέατα.

Οι χρόνιες αλλεργίες σε τρόφιμα όπως στο σιτάρι ή στα γαλακτοκομικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα στα πόδια όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά νευροπάθεια στα πόδια τους. Αυτό συμβαίνει όταν έχουν βλάβη στα νεύρα στα πόδια τους που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Όταν ένα άτομο έχει νευροπάθεια στα πόδια του, είναι πολύ συνηθισμένο να τραυματίσει το πόδι του ή να αναπτύξει πληγή ή έλκος χωρίς να το καταλάβει επειδή δεν μπορεί να το αισθανθεί. Ο χρόνος επούλωσης σε διαβητικούς ασθενείς συνήθως διαρκεί περισσότερο, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη. Εάν η μόλυνση δεν υποχωρήσει, κινδυνεύουν να χάσουν μέρος ή ολόκληρο το πόδι τους.

Οστεοπόρωση

Εάν η διατροφή σας είναι υψηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος από οστεοπόρωση.

Η καλύτερη διατροφή για καλή υγεία των ποδιών

Η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία των ποδιών σας. Όταν διατηρείτε το υπόλοιπο σώμα σας υγιές, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα πόδια σας. Οι διατροφικές επιλογές που βοηθούν στην προώθηση υγιών ποδιών περιλαμβάνουν:

  • Πρωτεΐνη. Σημαντική για την οικοδόμηση μυών στο σώμα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, τυρί cottage και τόφου.
  • Λαχανικά. Διατηρήστε τους μυς δυνατούς, παρέχοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα λαχανικά που παρέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο και τις πιπεριές.
  • Φρούτα. Τα φρούτα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι μπανάνες και οι φράουλες.
  • Βιταμίνη Α. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α που βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και το πεπόνι.
  • Βιταμίνη Β. Υποστηρίζει την καλή υγεία των νεύρων. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β είναι ο τόνος, τα αυγά και ο σολομός.
  • Βιταμίνη C. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προωθεί την επούλωση. Τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και το σπανάκι είναι όλα εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.
  • Βιταμίνη D. Σημαντική για γερά οστά και βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν σολομό, μανιτάρια, σαρδέλες και τόνο.
  • Ασβέστιο. Το ασβέστιο υποστηρίζει γερά οστά. Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι όλα εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Ψάξτε για γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, καθώς μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Ωμέγα 3. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σολομό, καρύδια, αυγά και ελαιόλαδο.
  • Μπαχαρικά. Ορισμένα μπαχαρικά είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αυτά περιλαμβάνουν κουρκουμά, κανέλα και τζίντζερ.
    Αντιοξειδωτικά. Βοηθήστε στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση ασθενειών. Τα πεκάν, τα βατόμουρα και η μαύρη σοκολάτα είναι όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τροφές προς αποφυγή

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ποδιών σας. Πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τα πόδια είναι αποτέλεσμα φλεγμονής από την κακή διατροφή. Συνιστάται να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι γνωστά ότι προκαλούν φλεγμονή για να διατηρήσετε την καλή υγεία των ποδιών. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Τροφές πλούσιες σε πουρίνες (κρέατα οργάνων, τηγανητά, αλκοόλ)
  • Επεξεργασμένη ζάχαρη
  • Άσπρο αλεύρι
  • Ακόρεστα λίπη
  • Ωμέγα-6 λιπαρά (που βρίσκονται στα φυτικά έλαια)
  • Κόκκινο κρέας
  • Επεξεργασμένο κρέας

 Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα