Αρνητικό ρεκόρ για την Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως – Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Αρνητικό ρεκόρ για την Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως – Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ κατανάλωσης αλκοόλ κατά κεφαλήν παγκοσμίως, που ανέρχεται στα 11,85 λίτρα, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου που ανέρχεται στα  6,18 λίτρα. Το 2019 οι ευρωπαϊκές οικογένειες δαπάνησαν το 0,8% του συνολικού ΑΕΠ στο αλκοόλ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει 117 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει χαμηλά, στην κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, αφού τα οινοπνευματώδη δεν αντανακλούν μια προτεραιότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες δαπάνες τους.

Ενώ η συνολική κατανάλωση αλκοόλ κατά κεφαλήν μειώθηκε κατά 21% (2,5 λίτρα) μέσα σε μια εικοσαετία περίπου (2000-2019), η Ευρώπη συνεχίζει ακάθεκτη τη διαδρομή της. Μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών στην κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως (συμπεριλαμβάνεται και η τουριστική κατανάλωση), οι 9 βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ένωση. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ για το 2019, οι λάτρεις της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ αντανακλούν μόλις το 8,4% των ενηλίκων, ενώ το 1/4 αυτών απείχε τελείως. Το σημαντικότερο εύρημα των στοιχείων είναι πως ανάμεσα στους ευρωπαίους πότες, οι άντρες καταναλώνουν σχεδόν το τριπλάσιο ποσοστό αλκοόλ (13%) από τις γυναίκες (4,1%).

Αναλυτικότερα, οι 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ κατά κεφαλήν, ήταν η Τσεχία (14,3 λίτρα), η Λετονία (13,2), η Μολδαβία (12,9), η Γερμανία (12,8), η Λιθουανία (12,8), η Ιρλανδία (12,7), η Ισπανία (12,7). ), η Βουλγαρία (12,5), το Λουξεμβούργο (12,4) και η Ρουμανία (12,3). Η Ελλάδα βρέθηκε στην 21η θέση με κατανάλωση 10,5 λίτρων, ενώ η Κύπρος 17η με κατανάλωση 10,8 λίτρων. Αντιθέτως, οι χώρες που διαθέτουν μουσουλμανική πλειοψηφία, βρέθηκαν στην δεκάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, τρεις φορές μικρότερη κατά μέσο όρο από την μέση υψηλότερη κατανάλωση.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως σε μεγαλύτερες ηλικίες η κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγαλύτερη. Τα άτομα ηλικίας 15-24 αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της κατανάλωσης, σε αντίθεση με τα άτομα άνω των 75 ετών που είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ένα ποτό την ημέρα (16%). Ωστόσο το 40,3% των ηλικιωμένων δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Πορτογαλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση με ποσοστό 20,7%. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση αυτής της λίστας (16η) με καθημερινούς πότες σε ποσοστό 5,9%. 

Όσον αφορά όμως τα ποσοστά βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Παρόλο που η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται σχετικά ψηλά στην κλίμακα της κατανάλωσης αλκοόλ, μόλις οι μισοί παρουσιάζουν επεισόδια βαριάς κατανάλωσης. Αντιθέτως, χώρες όπως η Δανία (38%), η Ρουμανία (35%), το Λουξεμβούργο (34%), η Γερμανία (30%) και το Βέλγιο (28%), βρίσκονται στην κορυφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατάποση ποσότητας ίσης η περισσότερης από 60g καθαρής αιθανόλης (περίπου έξι τυπικά αλκοολούχα ποτά) σε μία μόνο περίπτωση.

Στην Ελλάδα, παρόλο που από το 2010 έως το 2016 τα ποσοστά βαριάς κατανάλωσης μειώθηκαν, το 41,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών ηλικίας 15-19, αντιπροσώπευαν περιστατικά “κραιπάλης” (σύμφωνα με στοιχεία του 2016).   

Σε ηλικίες 20-24, το ποσοστό ήταν 54% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες. Τα ποσοστά βαριάς κατανάλωσης είναι ακόμη πολύ υψηλά σε νεαρές ηλικίες, αν αναλογιστούμε πως τo 70% σχεδόν των θανάτων στην Ελλάδα σχετίζονται με το αλκοόλ, και προέρχονται από κίρρωση του ήπατος, σχεδόν το 25% με τραυματισμούς, το 5% με καρκίνο και το 3% με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αφού το αλκοόλ συνδέεται με το 30% των θανάτων από τραυματισμό όπως τροχαία δυστυχήματα, και με το 39% των θανάτων εκ προθέσεως όπως η δολοφονία ή αυτοκτονία. Οι έμμεσοι ή άμεσοι θάνατοι που προκαλούνται από κατανάλωση αλκοόλ ετησίως εκτιμώνται στα 3 εκ. παγκοσμίως και στο 1 εκ. μόνο στην Ευρώπη. Τα σοκαριστικά ευρήματα είναι που έχουν οδηγήσει μια κινητοποίηση προς στον περιορισμό του αλκοόλ, όπως στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό της διαφήμισης.

πηγή: cibum.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα