Τα 5 οφέλη και τα 2 μειονεκτήματα για την υγεία από το ζαμπόν

Τα 5 οφέλη και τα 2 μειονεκτήματα για την υγεία από το ζαμπόν

5 οφέλη και 2 μειονεκτήματα για την υγεία από το ζαμπόν

Το ζαμπόν ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Μπορείτε να το έχετε σε σάντουιτς ή σαλάτες, σε ομελέτες ή πίτσες, αλλά είναι πραγματικά υγιεινό; Και ναι, και όχι!

Το ζαμπόν προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των ατόμων που κάνουν δίαιτα, καθώς το επεξεργασμένο κρέας δεν είναι το καλύτερο για πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα. Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που θέτουν κινδύνους για την υγεία σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα.  
Είναι υγιεινό το ζαμπόν;
Εξαρτάται. Το ζαμπόν μπορεί να είναι υγιεινό σε μέτριες ποσότητες, αλλά τα περισσότερα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα θα πρέπει να καταναλώνονται λίγο σε μια ισορροπημένη διατροφή. Συνιστάται να αποφεύγετε το αλλαντικό ζαμπόν όποτε είναι δυνατόν, και να επιμένετε σε κρέατα όπως κοτόπουλο, άπαχο βοδινό κρέας, γαλοπούλα και χοιρινό φιλέτο.

Το νάτριο είναι το κύριο συστατικό που μπορεί να κάνει το ζαμπόν ανθυγιεινό. Αυτό οφείλεται στην επεξεργασία του, που μετατρέπει το απλό ζαμπόν σε αλλαντικό. Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ζαμπόν εάν θέλετε να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας ή να αποφύγετε προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι νεφρικές παθήσεις.

Το ζαμπόν φτιάχνεται καλύπτοντας το ξηρό χοιρινό μπούτι με αλάτι και βότανα. Σε διάστημα μερικών μηνών, αυτό το κρέας αφήνεται να ωριμάσει. Ορισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν επίσης το μούλιασμα του κρέατος σε υγρή άλμη που περιέχει νιτρικά, τα οποία είναι χημικές ενώσεις που ενισχύουν τις γεύσεις.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι ενώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά σε άτομα με εξασθενημένο καρδιαγγειακό σύστημα.

Το ζαμπόν εξακολουθεί να περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β, σελήνιο, σίδηρο και κάλιο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι του νατρίου και των συντηρητικών στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν αξίζει να βλάψουν την υγεία σας.

5 Οφέλη για την υγεία από το ζαμπόν
Υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι το ζαμπόν είναι επεξεργασμένο κόκκινο κρέας:

1. Καλό για την ανάπτυξη των μυών

Το ζαμπόν είναι μια από τις καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης σε μια δίαιτα. Τα άτομα που κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης μπορούν να το καταναλώνουν μόνο για να καλύψουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης για την ανάπτυξη των μυών. Το σώμα σας χρειάζεται αυτή τη θρεπτική ουσία για να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα και να ενισχύσει τα οστά για να αποτρέψει τον εκφυλισμό.

Μπορείτε να συνδυάσετε ζαμπόν με άλλες πηγές πρωτεΐνης. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι κοτόπουλο ή αυγά.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τουλάχιστον 50-80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να χτίσετε μυς. Αυτό διασφαλίζει ότι παίρνετε αρκετή ενέργεια για να διατηρήσετε δυνατά τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις σας.

2. Πηγή βιταμινών Β

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι βιταμίνες Β μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας. Ένας γρήγορος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με μια δίαιτα.

Αυτές οι βιταμίνες απελευθερώνουν επίσης ενέργεια από υδατάνθρακες και λίπος ενώ μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε σημαντικά όργανα. Μπορείτε να αισθανθείτε λιγότερη κούραση όταν ασκείστε.

3. Θα μπορούσε να αυξήσει την ενέργειά σας

Το ζαμπόν περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, βιταμίνη Β12 και καρνοσίνη. Η έρευνα δείχνει ότι η καρνοσίνη αυξάνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, ο σίδηρος υποστηρίζει τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Μπορεί να έχετε καλύτερη συγκέντρωση χωρίς να αισθάνεστε κούραση.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το ζαμπόν μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια για απώλεια βάρους σας επειδή είναι χαμηλό σε θερμίδες. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων βοηθά το σώμα σας να κάψει λίπος γύρω από επίμονες περιοχές όπως το πρόσωπο, το στομάχι και οι μηροί. Παρόλο που η απώλεια βάρους είναι ένα από τα οφέλη για την υγεία, δεν πρέπει να καταναλώνετε επεξεργασμένα κρέατα σε δίαιτα.

Αντίθετα, τρώτε περισσότερα τρόφιμα όπως κοτόπουλο, σπανάκι, πλιγούρι βρώμης, γκρέιπφρουτ, βατόμουρα και άπαχο βοδινό κρέας για να χάσετε σωματικό λίπος.

5. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Μόνο ορισμένοι τύποι ζαμπόν μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Το ζαμπόν ισπανικού τύπου και το Jamón Ibérico θα μπορούσαν να σας προστατεύσουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, παρόλο που είναι πιθανό το ζαμπόν να μειώσει τη φλεγμονή, θα πρέπει να το αποφύγετε εάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε φλεγμονώδη προβλήματα.

Τα 2 μειονεκτήματα του ζαμπόν
Δεδομένου ότι το ζαμπόν είναι επεξεργασμένο κρέας, υπάρχουν σίγουρα ορισμένα μειονεκτήματα:

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το νάτριο ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν, που κάνουν το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νερό στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία και θα βλάψει την καρδιά λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Θα πρέπει πάντα να παραμένετε κάτω από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Τα άτομα που έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση ή εξασθενημένες καρδιακές λειτουργίες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τον περιορισμό του νατρίου.

2. Επεξεργασμένο τρόφιμο

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη και αύξηση βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά σε σύγκριση με τα κανονικά τρόφιμα. Το αλλαντικό αυτό έχει πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και λάδι για να βελτιώσει τις γεύσεις, κάτι που δεν είναι καλό για την προστασία της μακροπρόθεσμης υγείας της καρδιάς σας.

Διατροφικά στοιχεία
Το ζαμπόν είναι μια κινητήρια δύναμη όταν πρόκειται για βιταμίνες και μέταλλα. Θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για το τι περιέχει για να προσδιορίσετε εάν είναι κατάλληλο για την τρέχουσα διατροφή και τους στόχους σας.

Εδώ είναι οι διατροφικές πληροφορίες για 100 γραμμάρια ζαμπόν :

Θερμίδες (kcal) 145
Καθαροί υδατάνθρακες (g) 1.5
Φυτικές ίνες (g) 0
Ζάχαρη (g) 0
Λίπη (Σύνολο) 5.53
Πρωτεΐνη (g) 20.9
Χοληστερόλη (mg) 53

Χαμηλό σε θερμίδες

Το ζαμπόν είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες που θα μπορούσε να ωφελήσει τις δίαιτες απώλειας βάρους. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων σημαίνει ότι το σώμα σας πρέπει να κάψει περισσότερο επίμονο λίπος για να λειτουργήσει σωστά.

Υψηλό σε πρωτεΐνες

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας τείνει να είναι πλούσιο σε άπαχη πρωτεΐνη. Αυτό είναι εξαιρετικό για άτομα που προσπαθούν να επιτύχουν μυϊκή ανάπτυξη και γρήγορους ρυθμούς αποκατάστασης μετά την άσκηση. Συνιστάται στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον 50-80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, εάν θέλουν να διατηρήσουν γερά οστά και μύες.

Χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το ζαμπόν είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι επιβλαβή και μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν καταναλώνονται υπερβολικά. Επομένως, η κατανάλωση ζαμπόν είναι ασφαλής εάν θέλετε να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά απλώς να θυμάστε ότι εξακολουθεί να είναι επεξεργασμένο κρέας.

Χαμηλό σε υδατάνθρακες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα keto μπορούν να τρώνε ζαμπόν με τα γεύματά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ζαμπόν είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και δεν θα διαταράξει τη διαδικασία καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της κέτωσης. Ωστόσο, απλά να γνωρίζετε ότι το ζαμπόν εξακολουθεί να περιέχει συντηρητικά και υψηλή ποσότητα νατρίου, κάτι που δεν είναι καλό για την καρδιά σας.

healthstories.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα