Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί; Οι ειδικοί απαντούν. Ποια τυριά να αποφεύγετε

Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί; Οι ειδικοί απαντούν. Ποια τυριά να αποφεύγετε

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία τυριών.
Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και αμινοξέα. Έχει πολλές θερμίδες και επίσης μπορεί να έχει πολλά λιπαρά και νάτριο.

Πρώτη στη λίστα η Ricotta
Η Ricotta έχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, η οποία απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια από τις πιο απορροφήσιμες μορφές πρωτεΐνης και περιέχει ένα πολύ ευρύ φάσμα αμινοξέων, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Έτσι αυτό το τυρί είναι το καλύτερο για κάποιον που θέλει να «χτίσει» μυς, ενώ παράλληλα να χάσει λίπος και βάρος.

Σκληρά τυριά
Οι διατροφολόγοι θεωρούν ότι τα πιο σκληρά τυριά όπως το Parmigiano, το pecorino ή το gouda είναι επίσης από τις πιο υγιεινές επιλογές, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Επειδή περιέχουν λιγότερο νερό και είναι πιο συμπυκνωμένα, τα σκληρά τυριά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πιθανότατα χορταίνουν όταν καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες. Ωστόσο, επειδή είναι πιο συμπυκνωμένα, τα σκληρότερα τυριά μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο από τα πιο μαλακά. Αν είστε υπερτασικοί ή πρέπει να ελέγχετε την πρόσληψη νατρίου τότε προτιμήστε ένα πιο μαλακό τυρί.

Το καλύτερο τυρί για διαχείριση βάρους
Αν προσέχετε το βάρος σας, τότε η πρωτεΐνη είναι το νούμερο ένα που θα πρέπει να προσέξετε σε ένα τυρί. Τα τυριά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλότερα σε λιπαρά είναι εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε ποια τυριά εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι να εξετάσετε την αναλογία πρωτεΐνης προς θερμίδες 1:10, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Για κάθε 100 θερμίδες, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Συνιστώνται το ελαφρύ ελβετικό τυρί, το ελαφρύ τυρί τσένταρ και η ρικότα.  

Ποια τυριά να αποφεύγετε
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τυριά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε δοχεία ή ακόμα και συσκευασίες μέσα στις οποίες είναι κομμένα σε φέτες. Τα τυριά σε μορφή αλοιφής παρέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη για πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο. Το φρέσκο είναι πάντα καλύτερο, λένε οι διατροφολόγοι.

.healthstat.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα