Μετάλλαξη Αρκτούρος: Το νέο σύμπτωμα στα παιδιά - Υγειονομικός συναγερμός ξανά

Μετάλλαξη Αρκτούρος: Το νέο σύμπτωμα στα παιδιά - Υγειονομικός συναγερμός ξανά

Υγειονομικό συναγερμό για μία νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος» σήμανε η επιστημονική κοινότητα.

Ειδικότερα, ο λόγος για την υποπαραλλαγή XBB.1.16 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα σε πολλές χώρες (π.χ ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ινδία κ.ά) και η οποία φαίνεται να προκαλεί ένα νέο σύμπτωμα στα παιδιά που σπάνια εκδηλώνεται από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως μεταδίδει το hindustantimes.com.

«Αρκτούρος»: Σθεναρή αντίσταση στα αντισώματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε τον «Αρκτούρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στα τέλη Μαρτίου, αναφέροντας ότι είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι τώρα.

Η παραλλαγή XBB.1.16 είναι ένας ανασυνδυασμός δύο υποπαραλλαγών της BA.2. Μια προδημοσιευμένη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τόκιο σημείωσε ότι η παραλλαγή αυτή εξαπλώνεται περίπου 1,17 έως 1,27 φορές πιο αποτελεσματικά από τα συγγενικά XBB.1 και XBB.1.5, γι' αυτό «θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο στο εγγύς μέλλον» καθώς φαίνεται επίσης «σθεναρά ανθεκτικό» σε αντισώματα από άλλες παραλλαγές του Covid.

Το νέο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον
Σύμφωνα με την τεχνική επικεφαλής COVID-19 του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, η παραλλαγή αυτή έχει πολλές ομοιότητες με την «Kraken» - την πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανοσοποίησης της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Δρ Vipin Vashishtha, τα συμπτώματα της παραλλαγής περιλαμβάνουν:

υψηλό πυρετό,
βήχα,
επιπεφυκίτιδα.

«Μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε» εάν το σύνολο των συμπτωμάτων του ιού έχει πραγματικά αλλάξει. Η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως σύμπτωμα Covid», δήλωσε ο επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο RTI International, Richard Reithinger.

Ερευνητές Ινστιτούτο Οφθαλμών Truhlsen της Nebraska Medicine είχαν επίσης εντοπίσει τον ιό στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν:

Δάκρυα ή υγρά μάτια,
ερυθρότητα,
πρήξιμο,
πόνο ή ερεθισμό,
κνησμό,
εκκρίσεις.

Από την πλευρά του, ο βοηθός κοσμήτορας έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, Raj Rajnarayanan, σημείωσε ότι η παραλλαγή XBB.1.16 και οι «απόγονοί» της έχουν «την τάση να ξεπεράσουν» άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, αναφέροντας ότι οι νέες μεταλλάξεις εξελίσσονται γρήγορα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα