Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας ξηρών καρπών, είναι αρκετή για να σας προστατέψει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με νέα, μεγάλη ανάλυση μελετών.

«Ανακαλύψαμε ότι όσοι τρώνε μία χούφτα (περίπου 30 γραμμάρια) ξηρούς καρπούς την ημέρα, έχουν 20-25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Erik Kristoffer Arnesen, από το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη ξηρών καρπών σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλή, μόλις τέσσερα γραμμάρια, πρόσθεσε, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Οι καλύτεροι ξηροί καρποί για τη μείωση της χοληστερόλης, κύριας αιτίας καρδιοπαθειών, είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η νέα ανάλυση εξέτασε συνδυαστικά τα δεδομένα 60 προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1,89 εκατομμύρια ενήλικες.

Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1992 και 2021 και η διάρκεια παρακολούθησης των εθελοντών κυμαινόταν από 3,5 έως 32 χρόνια. Σε πέντε από τις μελέτες είχαν ενταχθεί μόνο γυναίκες και σε δύο μόνο άνδρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα στην καρδιά ήταν πολύ λιγότερα στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς. Ειδικότερα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τους λιγότερους, όσοι κατανάλωναν καθημερινά επαρκή ποσότητα, είχαν:

19% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο (εμφράγματα, εγκεφαλικά κλπ.)
23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο

Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μείωση:

Κατά 18% του κινδύνου στεφανιαίας νόσου
Κατά 25% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου
Κατά 15% του κινδύνου μη θανατηφόρου εμφράγματος
Οι ξηροί καρποί φάνηκε επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, κατά 9% και 5%, αντίστοιχα, καθώς και τα επίπεδα της κακής (LDL) και ολικής χοληστερόλης.

Δεν φάνηκε να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

«Οι ξηροί καρποί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη. Πιστεύουμε όμως πως ασκούν αρκετά ισχυρή προστατευτική δράση στην καρδιά, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν προληπτικό μέσο για τον γενικό πληθυσμό», κατέληξε ο Δρ. Arnesen.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Food & Nutrition Research.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα