Πέντε μύθοι γύρω από το γλαύκωμα που δεν ισχύουν

Πέντε μύθοι γύρω από το γλαύκωμα που δεν ισχύουν

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών, η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης και τύφλωση. Πολύς κόσμος αγνοεί το πρόβλημα μέχρι η ασθένεια να προχωρήσει σε σοβαρό στάδιο. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να χάνετε τους τακτικούς ελέγχους των ματιών σας.

Χωρίς έγκαιρη διάγνωση, το γλαύκωμα μπορεί να επιταχύνει τη μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν και οι θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την περαιτέρω απώλεια όρασης, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση. Ωστόσο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία από οφθαλμίατρους, είναι δυνατή η προστασία των ματιών από μόνιμη τύφλωση.

Ο Δρ Harsh Kumar, ειδικός στη θεραπεία γλαυκώματος, είπε: “Ως οφθαλμίατρος, ενθαρρύνω έντονα τα άτομα να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των ματιών τους με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Στην πρακτική μου, έχω παρατηρήσει ότι ένας στους οκτώ άτομα άνω της ηλικίας των 40 είναι είτε ύποπτοι για γλαύκωμα είτε έχουν γλαύκωμα. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση για γλαύκωμα κάθε 2 χρόνια. Ωστόσο, όσοι είναι άνω των 40 ετών ή με οικογενειακό ιστορικό της νόσου θα πρέπει να αυξάνουν τη συχνότητα σε κάθε 1 έως 2 χρόνια Κάποιος μπορεί να υποφέρει από μη αναστρέψιμη βλάβη της όρασης εάν το γλαύκωμα αφεθεί χωρίς θεραπεία ή διαγνωστεί καθυστερημένα, γι’ αυτό απαιτείται τακτικοί έλεγχοι.”

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι συχνά συγχέουν τον καταρράκτη με το γλαύκωμα, που μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου και παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, έχουν διαφορετικές αιτίες, θεραπείες και αποτελέσματα. Το γλαύκωμα προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού μέσα στα μάτια σας, ενώ ο καταρράκτης προκαλείται από τη συσσώρευση διασπασμένων πρωτεϊνών στα μάτια σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε μια σωστή διάγνωση από έναν οφθαλμίατρο για να λάβετε τη σωστή θεραπεία και να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές.

Ας δούμε τους πέντε πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από το Γλαύκωμα:

ΜΥΘΟΣ 1- Το γλαύκωμα επηρεάζει τους ηλικιωμένους

Ενώ είναι αλήθεια ότι τα άτομα άνω των 60 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας σε σύγκριση με άτομα στα 40 τους, άλλοι τύποι γλαυκώματος μπορεί να επηρεάσουν άτομα τόσο νεαρά όσο και βρέφη. Η ακανόνιστη οφθαλμική ανάπτυξη, τα μπλοκαρίσματα της παροχέτευσης και άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορούν όλα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη γλαυκώματος. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να κολλήσουν νωρίς το γλαύκωμα.

ΜΥΘΟΣ 2- Το γλαύκωμα δεν έχει θεραπεία

Συχνά θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος να υποβληθείτε σε θεραπεία για το γλαύκωμα εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αν και το γλαύκωμα δεν είναι ιάσιμο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων οφθαλμικών σταγόνων και από του στόματος θεραπειών. Η συνεχής παρακολούθηση και ο έγκαιρος έλεγχος και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από οφθαλμίατρους είναι απαραίτητα για την πρόληψη της τύφλωσης.

ΜΥΘΟΣ 3 – Υπερβολικός χρόνος οθόνης

Ενώ ο παρατεταμένος χρόνος οθόνης μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και δυσφορία στα μάτια, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα του γλαυκώματος περιλαμβάνουν έντονο πόνο στα μάτια, θολή όραση και ξαφνικές διαταραχές της όρασης και ναυτία.

ΜΥΘΟΣ 4- Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπιτικές θεραπείες

Πολλοί από εμάς πιστεύουν συχνά ότι το γλαύκωμα μπορεί να προληφθεί με φυσικές ή σπιτικές θεραπείες. Ενώ ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι ωφέλιμες για άλλα θέματα υγείας, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν το γλαύκωμα. Η σωστή αντιμετώπιση του γλαυκώματος απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από οφθαλμίατρο.

ΜΥΘΟΣ 5- Τα άτομα με καλή όραση δεν έχουν γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποκαλείται συχνά «σιωπηλός κλέφτης της όρασης», επειδή οι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν συμπτώματα έως ότου η ασθένεια φτάσει σε μέτρια ή προχωρημένα στάδια. Ακόμη και άτομα με τέλεια όραση μπορεί να αναπτύξουν γλαύκωμα, επομένως όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία στα αρχικά στάδια.

Συμπερασματικά, η κατάργηση αυτών των κοινών μύθων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα το γλαύκωμα και τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Ας δεσμευτούμε να φροντίσουμε καλύτερα τα μάτια μας και να τα προστατέψουμε από τον σιωπηλό κλέφτη της όρασης.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα