Θυρεοειδής αδένας: Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Θυρεοειδής αδένας: Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Θυρεοειδής αδένας: Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής, ή θυρεοειδής αδένας, είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα. Σε σχήμα πεταλούδας και κάθεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τις λειτουργίες πολλών περιοχών και συστημάτων του σώματος. Χωρίς ο θυρεοειδής να ρυθμίζει ορισμένες ορμόνες, το σώμα σας δεν θα λειτουργούσε σωστά.

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;
Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον θυρεοειδή σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο ή ένα εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας.
Δυσκολίες με την αναπνοή ή την κατάποση.
Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
Βήχας που δεν σχετίζεται με άλλη ασθένεια και δεν υποχωρεί.
Αλλαγές φωνής.
Υποθυρεοειδισμός — μη παραγωγή αρκετών θυρεοειδικών ορμονών.
Υπερθυρεοειδισμός — παραγωγή πάρα πολλών θυρεοειδικών ορμονών.

Διαγνωστικός έλεγχος για καρκίνο του θυρεοειδούς:

Εξέταση αίματος, ειδικά για θυρεοειδικές ορμόνες.
Φυσική εξέταση
Απεικόνιση – υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σάρωση ραδιοϊωδίου, σάρωση PET.
Βιοψία τυχόν ύποπτων όζων ή εξογκωμάτων.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς, με βάση το πόσο επιθετικοί είναι: θυλακιώδης, μυελικός, αναπλαστικός και θηλώδης.

Θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς
Η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο. Ο ογκολόγος σας θα συναντηθεί μαζί σας για να φτιάξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για εσάς. Οι τύποι θεραπειών περιλαμβάνουν:

Ακτινοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία
Ορμονική θεραπεία
Στοχευμένη θεραπεία
Χειρουργική επέμβαση

Επεμβάσεις για καρκίνο του θυρεοειδούς
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτώνται από το πόσο μεγάλος είναι ο καρκίνος και από πού βρίσκεται. Συχνά, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, εάν ο καρκίνος περιέχεται σε μια μικρή περιοχή, μπορεί να πραγματοποιηθεί ογκεκτομή για την αφαίρεση του όγκου. Η λοβεκτομή ή ημιθυρεοειδεκτομή είναι η αφαίρεση ενός από τους λοβούς ή τα φτερά του θυρεοειδούς. Περιστασιακά, οι λεμφαδένες αφαιρούνται επίσης εάν διαπιστωθεί ότι περιέχουν καρκινικά κύτταρα.

Ολική αφαίρεση ή σχεδόν ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς ονομάζεται θυρεοειδεκτομή. Η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ο χειρουργός σας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αφαιρέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του θυρεοειδούς σας.

Κίνδυνοι από χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς
Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση ή διαδικασία, υπάρχουν κίνδυνοι. Μερικοί από αυτούς τους κινδύνους είναι οι ίδιοι, ανεξάρτητα από τη χειρουργική επέμβαση που κάνετε, ενώ άλλοι είναι συγκεκριμένοι για μια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική του θυρεοειδούς εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, αλλά καθώς προχωρούν οι ιατρικές διαδικασίες και τεχνικές, οι κίνδυνοι μειώνονται.

Αιμορραγία. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κίνδυνο αιμορραγίας. Ο θυρεοειδής έχει μεγάλη παροχή αίματος, επομένως μπορεί να αναμένεται πολύ περισσότερη αιμορραγία τόσο με μερική όσο και με ολική θυρεοειδεκτομή. Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να προσέχετε για μώλωπες, πρήξιμο, πόνο στον αυχένα, νέα θορυβώδη αναπνοή ή δύσπνοια.
Βλάβη λαρυγγικού νεύρου. Τα λαρυγγικά νεύρα συνδέονται με το φωνητικό σας κουτί. Παρακολουθήστε για τα ακόλουθα συμπτώματα και ενημερώστε τον χειρουργό σας εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά – βραχνάδα, δυσκολία στην ομιλία ή δυσκολία στην κατάποση. Μερικές φορές το νεύρο απλώς τραυματίζεται και τα συμπτώματά σας θα εξαφανιστούν σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες – αλλά μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να επουλωθεί πλήρως. Η βλάβη είναι πιθανότατα μόνιμη εάν δεν έχει επουλωθεί εντός ενός έτους.
Υπερπαραθυρεοειδισμός. Υπάρχουν δύο παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται κοντά στον θυρεοειδή. Απελευθερώνουν ορμόνες για να ελέγχουν την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα σας. Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε αρκετές από τις λειτουργίες του σώματός σας, κυρίως στον χτύπημα της καρδιάς σας και στη ρύθμιση των νεύρων. Ο υπερπαραθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με ποικίλα φάρμακα και αλλαγές διατροφής. Ενημερώστε τον χειρουργό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα ή το στόμα σας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα