Κοιλιοκάκη: Ποια είναι η σχέση με τις καρδιαγγειακές νόσους

Τα άτομα με κοιλιοκάκη φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, παρόλο που δεν έχουν πολλούς παραδοσιακούς καρδιολογικούς κινδύνους σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική αντίδραση που εμφανίζεται όταν μερικοί άνθρωποι τρώνε γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η μόνη θεραπεία είναι η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους χωρίς αυτή την αυτοάνοση πάθηση και όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει ένα άτομο κοιλιοκάκη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που είναι ανεξάρτητος από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Μέγκαν Κόνροι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να πει πώς, ή ακόμα και αν, η κοιλιοκάκη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες. «Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή σε άτομα με κοιλιοκάκη, όπως παρατηρείται σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα ή συνδέεται με κάποιο τρόπο με την κατανάλωση δίαιτας χωρίς γλουτένη, ωστόσο, χωρίς περαιτέρω έρευνα, δεν μπορούμε να πούμε». είπε ο Conroy.

Μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα σχετικά με αυτή τη σχέση, τα άτομα με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις για υγιή καρδιά και να επισκέπτονται το γιατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, είπε. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (μια βάση δεδομένων γενετικών και υγειονομικών πληροφοριών από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία) για να δουν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ κοιλιοκάκης και καρδιακής νόσου που επηρεαζόταν από τις παραδοσιακές καρδιακούς κινδύνους.

Λίγο περισσότεροι από 2.080 άνθρωποι είχαν κοιλιοκάκη, αλλά δεν είχαν σημάδια καρδιακής νόσου όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς τους μέσω νοσοκομειακών αρχείων και πιστοποιητικών θανάτου για περισσότερα από 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν 41.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 220 με κοιλιοκάκη. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσιο ποσοστό καρδιακών παθήσεων 9 σε κάθε 1.000 άτομα με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με 7,4 στα 1.000 χωρίς κοιλιοκάκη.

Όσο περισσότερο καιρό ένα άτομο είχε κοιλιοκάκη, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι άνθρωποι που είχαν κοιλιοκάκη για λιγότερα από 10 χρόνια είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Αυτό αυξήθηκε στο 34% μεταξύ εκείνων που είχαν κοιλιοκάκη για μια δεκαετία ή περισσότερο.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη είχαν λιγότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του ιστορικού καπνίσματος. Σε σύγκριση με άτομα χωρίς κοιλιοκάκη, ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ιδανικές βαθμολογίες καρδιακού κινδύνου με βάση την κατάσταση καπνίσματος, τη φυσική δραστηριότητα, τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, την κατάσταση του διαβήτη, την αρτηριακή πίεση και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και βάρος).

Τα άτομα με κοιλιοκάκη και ιδανική βαθμολογία καρδιακού κινδύνου είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους με ιδανική βαθμολογία κινδύνου αλλά χωρίς κοιλιοκάκη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 30 Ιανουαρίου στο BMJ Medicine.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και καρδιακής νόσου, είπε ο Δρ. Peter Green, διευθυντής του Κέντρου Κοιλιοκάκης στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. «Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν χαμηλότερους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας, όπως χαμηλή χοληστερόλη, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τείνουν να μην καπνίζουν και έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις», είπε. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των δύο συνθηκών, είπε.

Η χρόνια φλεγμονή που σιγοβράζει που εμφανίζεται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη είναι επίσης κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, είπε ο Green, ο οποίος ανασκόπησε τα ευρήματα. «Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια φλεγμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορεί να παραμείνουν φλεγμονώδεις επειδή δεν επουλώνονται πλήρως», εξήγησε. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα «καλής» υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, σημείωσε.

Επιπλέον, είπε ο Green, η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η αποφυγή κατανάλωσης γλουτένης, η οποία μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι όταν πρόκειται για κίνδυνο καρδιακής νόσου. «Οι άνθρωποι που δεν τρώνε γλουτένη δεν τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά», πρόσθεσε.

Η καλύτερη συμβουλή του;

Επισκεφθείτε τακτικά έναν διαιτολόγο για να μάθετε πώς να τρώτε μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή με κοιλιοκάκη. «Δεν είναι σημαντικό μόνο τι να αποφύγεις», είπε ο Green.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα