Πρόωρη εμμηνόπαυση: Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία

Η εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

 Η μελέτη σε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες διαπίστωσε ότι όσο μικρότερη ήταν η ηλικία που μπήκαν στην εμμηνόπαυση, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος νέας καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής.

“Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τις συνομήλικές τους”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ga Eun Nam από το Korea University College of Medicine. “Αυτό μπορεί να γίνει ένα καλό κίνητρο για τη βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση”, πρόσθεσε.

Η καρδιαγγειακή νόσος εμφανίζεται συνήθως έως και 10 χρόνια αργότερα στις γυναίκες από τους άνδρες. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πιστεύεται ότι επωφελούνται από την προστατευτική δράση των οιστρογόνων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η επακόλουθη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει το 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόωρης (πριν από την ηλικία των 40 ετών) και της πρώιμης (πριν από την ηλικία των 45 ετών) εμμηνόπαυσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων συνολικά, αλλά τα στοιχεία μόνο για καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή είναι περιορισμένα.

 Πώς έγινε η έρευνα
Αυτή η μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της ηλικίας που μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση και της περιστατικής καρδιακής ανεπάρκειας και της κολπικής μαρμαρυγής. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας της Κορέας (NHIS), το οποίο παρέχει έλεγχο υγείας τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και περιλαμβάνει το 97% του πληθυσμού.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.401.175 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν τον έλεγχο υγείας του NHIS το 2009. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 για νέα καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή. Συνελέχθησαν πληροφορίες για δημογραφικά στοιχεία, συμπεριφορές υγείας και αναπαραγωγικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας στην εμμηνόπαυση και της χρήσης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT).

Η ηλικία κατά την εμμηνόπαυση κατηγοριοποιήθηκε ως:
διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα