Σπίτι: 6 πράγματα που χρειάζονται τακτικό καθάρισμα

Όταν μπαίνετε σπίτι, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε τι χρειάζεται καθάρισμα — πιάτα στο νεροχύτη, ίχνη λάσπης στο πάτωμα, σκόνη που κολλάει στα έπιπλα ή ακόμα και ιστούς αράχνης στις γωνίες.

Έτσι, ακολουθείτε τη συνήθη ρουτίνα στο καθάρισμα του σπιτιού: πλύσιμο ρούχων, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, σφουγγάρισμα και τρίψιμο του μπάνιου έως ότου ολόκληρος ο χώρος είναι καθαρός και τακτοποιημένος.

Είναι όμως όλα καθαρά; Ακόμα κι αν το σπίτι σας φαίνεται καθαρό, μπορεί να υπάρχουν σημεία εργασίες που δεν γνωρίζατε καν ότι πρέπει να αποτελούν μέρος της ρουτίνας καθαρισμού σας. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις εργασίες δεν απαιτούν καθημερινό ή εβδομαδιαίο καθαρισμό, λίγη προσοχή, κάθε λίγους μήνες, θα κάνει το σπίτι σας καθαρότερο, ασφαλέστερο και πιο υγιεινό για εσάς και την οικογένειά σας.
Δείτε τις συμβουλές που δίνει το realsimple.

1. Εξαερώσεις στεγνωτηρίου
Το άδειασμα της παγίδας για το χνούδι στο στεγνωτήριο μετά από κάθε λειτουργία θα πρέπει να είναι ρουτίνα γιατί βοηθάει το στεγνωτήριο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε τον αγωγό εξαερισμού του στεγνωτηρίου; Οι πυρκαγιές εξαερισμού στεγνωτηρίου είναι δεύτερες μετά τις πυρκαγιές κουζίνας ως αιτία πρόκλησης ζημιών από πυρκαγιά σε ένα σπίτι. Τουλάχιστον εποχιακά, αφιερώστε χρόνο για να επιθεωρήσετε και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μακριά λαβή για να αφαιρέσετε τις εναποθέσεις χνούδι από τον αγωγό του στεγνωτηρίου και τον εξωτερικό αεραγωγό. Εάν η εξωτερική οπή είναι φραγμένη, ο υγρός αέρας δεν μπορεί να διαφύγει, προκαλώντας μυρωδιές μούχλας και σχηματισμό μούχλας.

2. Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες του σούπερ μάρκετ
Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες σούπερ μάρκετ είναι ένας υπεύθυνος τρόπος για να κρατήσετε το πλαστικό μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε τη δική σας; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζετε τις σακούλες που χρησιμοποιούνται για προϊόντα, κρέατα και παρασκευασμένα τρόφιμα μετά από κάθε ταξίδι για την απομάκρυνση των βακτηρίων. Διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί μεταξύ των προϊόντων καθαρισμού και των τροφίμων. Οι περισσότερες σακούλες μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο σε ήπιο κύκλο (αφαιρέστε το κάτω ένθετο και γυρίστε τις σακούλες μέσα-έξω). Στεγνώστε στον αέρα και θα είναι έτοιμες για τα επόμενα ψώνια.

3. Θήκες οδοντόβουρτσας
Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό της θήκης της οδοντόβουρτσας σας. Μπορεί να είναι ένα σκοτεινό, τρομακτικό μέρος γεμάτο αποβράσματα και, πιθανώς, μούχλα. Μία φορά την εβδομάδα καλό είναι να τις καθαρίζετε.

4. Φίλτρα αέρα και καλύμματα εξαερισμού
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας είναι να αλλάξετε τα φίλτρα στο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Στη συνέχεια ξεσκονίστε ή πλύνετε τα καλύμματα εξαερισμού που έχουν παγιδευτεί σωματίδια μαγειρικού λίπους και σκόνη. Το σύστημα αέρα σας θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και θα έχετε λιγότερη σκόνη στο σπίτι σας.

5. Πλυντήριο πιάτων
Ακόμη και με όλο το απορρυπαντικό και το νερό που ρέει μέσα από το πλυντήριο πιάτων, μπορεί να κάνει καλό καθάρισμα τουλάχιστον κάθε μήνα. Ένα πλυντήριο πιάτων έχει φίλτρα και αποχετεύσεις που μπορεί να φράξουν με σωματίδια τροφίμων και κομμάτια από χάρτινες ετικέτες. Τα υπολείμματα αρχίζουν να μυρίζουν ή κολλάνε στα πιάτα. Ο τακτικός καθαρισμός με ένα γρήγορο τρίψιμο μαγειρικής σόδας και ένα γρήγορα πρόγραμμα με μόνο ένα φλιτζάνι αποσταγμένο ξύδι μπορεί να κρατήσει μακριά τη μυρωδιά, να διασπάσει τα μεταλλικά ιζήματα από το σκληρό νερό και να σας αφήσει πιο καθαρά πιάτα.

6. Ηλεκτρικές σκούπες, Σφουγγαρίστρες και Σκούπες
Τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για το καθάρισμα αξίζουν και αυτά ένα καλό καθάρισμα. Πλύνετε ή αντικαταστήστε τα φίλτρα κενού. Ελέγξτε τους εύκαμπτους σωλήνες και τους κυλίνδρους για μπλοκαρίσματα και κόψτε τα βρώμικα και μπερδεμένα στοιχεία της σφουγγαρίστρας.

Πλύνετε τις κεφαλές σφουγγαρίστρας με ζεστό νερό και καλό απορρυπαντικό. Ρίξτε τη σκούπα σε έναν κουβά με ζεστό, σαπουνόνερο, ξεπλύνετε και στεγνώστε στον αέρα. Με καθαρά εργαλεία, είστε έτοιμοι να καθαρίσετε κάθε χώρο—ακόμη και εκείνους που δεν ξέρατε ότι έπρεπε να καθαρίσετε.

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα