Ποια 7 σημάδια δείχνουν ότι είστε αφυδατωμένοι που δεν έχουν σχέση με τη δίψα;

Ποια 7 σημάδια δείχνουν ότι είστε αφυδατωμένοι που δεν έχουν σχέση με τη δίψα;

Όταν χάνετε περισσότερο νερό από αυτό που προσλαμβάνετε, θεωρείστε αφυδατωμένοι. Αλλά πιθανότατα δεν καταλαβαίνετε εάν είστε αφυδατωμένοι παρακολουθώντας την πρόσληψη νερού – το πιο πιθανό είναι να περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε δίψα. Αλλά εδώ είναι η παγίδα: Αν διψάτε, είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι.

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι κρίσιμο για να αισθάνεστε καλά και να λειτουργείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Το σώμα αποτελείται κατά μέσο όρο από 60% νερό. Χρειάζεστε περισσότερα από δύο χέρια για να μετρήσετε τον αριθμό των φοβερών πραγμάτων που κάνει το νερό στο σώμα σας, αλλά μερικές από τις κύριες εργασίες του περιλαμβάνουν την αφαίρεση αποβλήτων και τοξινών, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη λίπανση των αρθρώσεων και τη βελτίωση της υγείας των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων, λέει στο realsimple.com η Tamika Henry, MD, MBA , οικογενειακή γιατρός και ιδρυτής του Unlimited Health Institute στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Άλλες εργασίες περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην παραγωγή σάλιου, τη σωστή πέψη και την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας.

Αν και η δίψα είναι το πιο κοινό σημάδι αφυδάτωσης υπάρχουν αρκετοί άλλοι, λιγότερο προφανείς τρόποι για να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νοητικών και συναισθηματικών δεικτών που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Ψυχικά και σωματικά σημάδια αφυδάτωσης

1. Έχετε κακή αναπνοή.
Η κακή αναπνοή έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης. Γιατί; Γιατί το σάλιο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, και η δημιουργία σάλιου απαιτεί νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι, η παραγωγή σάλιου μειώνεται επειδή το σώμα σας πρέπει να κάνει κάποια διαλογή ενυδάτωσης και να εκτρέψει τα υγρά σε μέρη υψηλότερης προτεραιότητας. «Η ικανότητα καταπολέμησης μικροβίων που προκαλούν οσμή στο στόμα σας μπορεί να μην είναι αποτελεσματική όταν είστε αφυδατωμένοι.

2. Νιώθετε πείνα.
Είναι πολύ πιθανό να είστε πραγματικά πεινασμένοι, οπότε, θα πρέπει να φάτε κάτι! Αλλά υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ραθυμία ή μία λαχτάρα συχνά για αλμυρά φαγητά, επειδή διψάτε πραγματικά, λέει η Δρ Χένρι. Είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή στο σώμα σας και να μάθετε τη διαφορά—όχι επειδή δεν πρέπει να τρώτε, αλλά επειδή το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι χρειάζεται νερό. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πεινασμένοι, αλλά δεν είστε σίγουροι γιατί —ίσως μόλις φάγατε ή δεν πεινάτε συνήθως εκείνη την ώρα— αναρωτηθείτε, “Είμαι αφυδατωμένος;” Πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε περίπου 15 λεπτά. «Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι διψούν και δεν έχουν πραγματική ανάγκη να φάνε», λέει.

3. Το κεφάλι χτυπάει δυνατά.
Δεν υπάρχει βέβαιη εξήγηση για το γιατί οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται με την αφυδάτωση, αλλά οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες. «Μια θεωρία αναφέρεται στους υποδοχείς πόνου στον εγκέφαλο που συνδέονται με τις μήνιγγες (μεμβράνες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)», λέει η Δρ. Χένρι. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τη μετατόπιση του υγρού από τον εγκέφαλο, ασκώντας πίεση στις μήνιγγες και διεγείροντας τους υποδοχείς του πόνου ως αποτέλεσμα. Μετάφραση: αυτός ο πονοκέφαλος είναι μια πιθανή ένδειξη ότι έχετε μείνει πολλές ώρες χωρίς νερό.

4. Δυσκολία εστίασης.
Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε, ίσως είναι συνετό να πιείτε λίγο νερό. «Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ικανότητας εστίασης, προκαλώντας βραχυπρόθεσμες προκλήσεις στην εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με κινητικές και οπτικές δεξιότητες», λέει. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει γνωστικά προβλήματα.

5. Έχετε δυσκοιλιότητα.
Η δυσκοιλιότητα είναι το χειρότερο. Η δυσκοιλιότητα αν έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ένας από τους ένοχους της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι η αφυδάτωση. Το νερό βοηθά την πέψη και τελικά είναι ένα από τα πιο χρήσιμα κλειδιά για να διατηρείς τα πράγματα σε τακτική κίνηση.

6. Είστε γκρινιάρης.
Ενώ η έλλειψη ύπνου είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την αρνητική διάθεση – και όλοι γνωρίζουμε ότι το να νιώθετε “πείνα” είναι σίγουρα ένα πράγμα – η αφυδάτωση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ψυχική σας κατάσταση. Νιώθετε εκνευρισμένοι, ανυπόμονοι ή ενοχλημένοι; «Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές επιπτώσεις που οδηγούν σε ευερεθιστότητα», λέει ο Δρ Χένρι.

7. Το δέρμα σας είναι λιγότερο ελαστικό.
Ενώ το ξηρό δέρμα δεν είναι απαραίτητα ένα άμεσο σημάδι των επιπέδων ενυδάτωσης, η ελαστικότητα του δέρματος είναι. Έχετε τσιμπήσει ποτέ το χέρι σας για να δείτε αν επιστρέφει το δέρμα γρήγορα στη θέση του; Εάν δεν το κάνει, αποδεικνύεται ότι αυτός είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι. Για τη δοκιμή, χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα για να τσιμπήσετε το δέρμα σας στο πάνω μέρος του χεριού, στο κάτω μέρος του βραχίονα ή στην κοιλιά. Εάν είστε ενυδατωμένοι, θα πρέπει να σηκωθεί και να επιστρέψει στη θέση του αμέσως. Όταν είστε αφυδατωμένοι, από την άλλη πλευρά, το δέρμα σας χάνει λίγη από αυτή την ελαστικότητα που χρειάζεται για να ανακτήσει αμέσως.

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα