Langya henipavirus - LayV: Νέος ιός με δεκάδες κρούσματα στην Κίνα– Μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο

Langya henipavirus - LayV: Νέος ιός με δεκάδες κρούσματα στην Κίνα– Μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο

Έναν νέο ιό στην Κίνα, με δεκάδες κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, έχουν αρχίσει να παρακολουθούν οι επιστήμονες.

Ο νέος ιός Langya henipavirus (LayV) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν, στα τέλη του 2018, αλλά επισήμως αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο, εκτιμούν οι επιστήμονες και η υγειονομική αρχή της Ταϊβάν παρακολουθεί τώρα την εξάπλωση. Οι ερευνητές έκαναν τεστ σε άγρια ​​ζώα και βρήκαν το ιικό RNA του LayV σε περισσότερα από το ένα τέταρτο των 262 μυγαλών, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι αυτό το είδος ποντικού μπορεί να είναι μια φυσική δεξαμενή» εξάπλωσης του ιού, που ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των εξετασθέντων οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Οι αρχικές έρευνες για τον ιό περιγράφηκαν σε αλληλογραφία που δημοσίευσαν επιστήμονες από Κίνα, Σιγκαπούρη και Αυστραλία στο New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανθρώπους, ο ιός προκάλεσε συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν πυρετό, είπαν οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τα 35 άτομα, υποδηλώνοντας ότι «το LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης ασθένειας».

Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι από το LayV μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Γουάνγκ Λίνφα της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, εκ των συντακτών της επιθεώρησης NEJM, δήλωσε στους κρατικούς Global Times ότι τα κρούσματα LayV «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και ότι «δεν υπήρχε ανάγκη για πανικό».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, είπαν οι ερευνητές. Τα περισσότερα από τα 35 κρούσματα αφορούσαν αγρότες και εργάτες σε εργοστάσια. «Η ανίχνευση των επαφών εννέα ασθενών με 15 μέλη των οικογενειών τους δεν αποκάλυψε μετάδοση LayV από στενή επαφή, αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να προσδιορίσει την έκταση της μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του γονιδιώματος LayV και προσδιόρισαν ότι πρόκειται για ενιποϊό, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό Hendra και τον ιό Nipah. Ο ιός Hendra, που επηρεάζει τα άλογα και τους ανθρώπους και προέρχεται από την Αυστραλία και ο ιός Nipah που έχει προκαλέσει εστίες ασθενειών στη νοτιοανατολική Ασία – έχουν και οι δύο συσχετιστεί με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο LayV ωστόσο σχετίζεται περισσότερο με τον ιό Mojiang, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη νότια Κίνα.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν (CDC) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα εφαρμόσουν μέτρα αλληλουχίας γονιδιώματος και επιτήρησης για τον ιό, ανέφερε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Ο Τσουάνγκ Τζεν - Χσιανγκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του CDC, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο οργανισμός ερευνά τις οδούς μετάδοσης και θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Γεωργίας για να ερευνήσει για παρόμοιες ασθένειες σε ζώα της Ταϊβάν.

Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, σε περιστατικά γνωστά ως «ζωονοσογόνες διαρροές».

Πηγή: TheGuardian

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα