Φόβος: Πόσο επηρεάζει την υγεία σας;

Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που προκαλείται από μια αντιληπτή απειλή. Είναι ένας βασικός μηχανισμός επιβίωσης που δίνει σήμα στο σώμα μας να ανταποκριθεί στον κίνδυνο με μια αντίδραση μάχης ή φυγής. Ως εκ τούτου, είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προστασίας μας. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους και ακόμη και να γίνουν ανίκανοι.

 

 
Πώς επηρεάζει ο φόβος την υγεία;
Φυσική υγεία. Ο φόβος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές βλάβες, γαστρεντερικά προβλήματα όπως έλκη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη γονιμότητα. Μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση της γήρανσης και ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.
Μνήμη. Ο φόβος μπορεί να βλάψει το σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων και να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος. Αυτό μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη ρύθμιση του φόβου και μπορεί να αφήσει ένα άτομο ανήσυχο τις περισσότερες φορές. Σε κάποιον με χρόνιο φόβο, ο κόσμος φαίνεται τρομακτικός και οι αναμνήσεις του το επιβεβαιώνουν.
Επεξεργασία του εγκεφάλου και αντιδραστικότητα. Ο φόβος μπορεί να διακόψει τις διαδικασίες στον εγκέφαλό μας που μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα, να διαβάζουμε μη λεκτικές ενδείξεις και άλλες πληροφορίες που μας παρουσιάζονται, να αναλογιζόμαστε πριν ενεργήσουμε και να ενεργούμε ηθικά. Αυτό επηρεάζει τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων με αρνητικούς τρόπους, αφήνοντάς μας επιρρεπείς σε έντονα συναισθήματα και παρορμητικές αντιδράσεις. Όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας αφήσουν ανίκανους να ενεργήσουμε κατάλληλα.
 

Ψυχική υγεία. Άλλες συνέπειες του μακροχρόνιου φόβου περιλαμβάνουν κόπωση, κλινική κατάθλιψη και PSTD.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα